» home » news » news
EN flagBG flag
Не сте влезли в системата

Sliven. News from the source. Last news

Областният управител присъства на представянето на личния архив на Йордан Йовков

12 November 2013 15:24,
Emission of: District Sliven 10 years ago, number of readings: 902
Снимка

На 09.11.2013 г. областният управител Корнелий Желязков беше сред официалните гости на представянето на личния архив на Йордан Йовков в с. Жеравна. Тук бяха министрите на културата Петър Стоянович и на образованието Анелия Клисарова, народните представители Десислава Танева и Деян Дечев, директорът на Държавна агенция „Архиви“ Иван Комитски, директорът на Български медиен съюз Гриша Камбуров, Любомир Котов - изследовател на делото на Йовков кметове и др.

Къщата-музей на Йордан Йовков в родното му село получи като дарение ценни документи от личния архив на твореца, предоставен на Държавна агенция „Архиви“ от внука му Боян Попов. Кръщелното свидетелство на Йовков и ръкописите на пиесите на „Албена“ и „Боряна“ вече могат да видят посетителите на Жеравна. Сред материалите са изключително ценната кореспонденция между Йовков и писатели, общественици, политици по актуални за времето въпроси, записки и скици по творбите му и др.

По повод 133-годишнината от рождението на писателя в Жеравна се проведе и дискусия „Посланията на Йовков днес“. Специално за участие в събитието в Жеравна дойдоха писателят Антон Дончев и историкът проф. Андрей Пантев. Модератор на срещата бе журналистът Валерия Велева.

Кампанията „Непознатият Йовков” се инициира от Министерство на културата и Държавна агенция „Архиви”. Инициативата започна на 1 ноември по повод Деня на народните будители и 133 години от рождението (9 ноември 1880 г.) на Йордан Йовков. Целта е популяризиране на творчеството и делото на Йовков, възраждане на интереса към българската класика, утвърждаване на ценностите и принципите, завещани ни от плеядата народни будители.