» home » news » news
EN flagBG flag
Не сте влезли в системата

Sliven. News from the source. Last news

Споразумение за асоцииране между ЕС и Украйна и отражението му върху двустранната търговия

12 November 2013 15:31,
Emission of: District Sliven 10 years ago, number of readings: 780
Снимка

От кабинета на заместник министър-председателя по икономическото развитие информират, че преговорите по Споразумението за асоцииране между ЕС и Украйна, започнали през 2008 г., приключиха през 2012 г. Текстовете на споразумението за асоцииране бяха парафирани през март 2012 г., а поради по-продължителните преговори търговските договорености бяха парафирани по-късно - на 19 юли 2012 г. Споразумението за асоцииране включва създаването на дълбока и всеобхватна зона за свободна търговия. То представлява нов етап в развитието на договорните отношения между ЕС и Украйна, чиято цел са политическото асоцииране и икономическата интеграция.

България като член на ЕС подкрепя усилията на Украйна за интегрирането й в европейските структури. Очаква се Украйна да постигне необходимия напредък, който да позволи подписването на Споразумението за асоцииране на Срещата на върха между ЕС и страните от Източното партньорство, която ще се състои във Вилнюс на 28 и 29 ноември 2013 г. Очакванията на ЕС към Украйна са да предприеме решителни стъпки в избирателната, съдебната и конституционната реформи, съответстващи на международните стандарти.

Изграждането на зона за свободна търговия между ЕС и Украйна ще даде възможност за либерализация на търговията и ще спомогне за насърчаване на търговските-икономическите отношения между България и Украйна. По-тясната икономическа интеграция посредством зоната за свободна търговия ще бъде стимул за икономически растеж и ще създаде възможности за бизнеса както в страните от ЕС, така и в Украйна.

Датата на временното прилагане на търговските договорености ще бъде оповестена допълнително.

Текстът на споразумението - в прикачения файл.

Files

Споразумение [79.9KB]

Portable Document Format File