» home » news » news
EN flagBG flag
Не сте влезли в системата

Sliven. News from the source. Last news

Ученици от Хуманитарната гимназия бяха на посещение при областния управител

12 November 2013 17:16,
Emission of: District Sliven 10 years ago, number of readings: 935
Снимка 1

На 12.11.2013 г. областният управител Корнелий Желязков прие група ученици от Хуманитарна гимназия „Дамян Дамянов“ – Сливен и тяхната учителка Даниела Маркова. Те представиха резултатите от приключилия наскоро двугодишен проект „Толерантността - ключ към социалната интеграция на младите европейски граждани“, финансиран по програма „Коменски“. Партньори на децата от сливенското училище са били ученици от още 5 държави: Италия, Латвия, Полша, Португалия и Румъния.

Гостите споделиха своите впечатления от участието си в дейностите по проекта, както и за срещите си с проявите на толерантност към целия спектър на различността. Те подариха на г-н Желязков книжка, в която подробно са описали добрите практики и научените уроци от изпълнението на проекта.

От своя страна областният управител каза, че въпросът за толерантността е важен във всеки момент, но особено сега, когато има криза с непрекъснато пристигащите бежанци. Според него някои членове на нашето общество, подтиквани от острите социално-икономически проблеми, търсят отдушник за тези проблеми и намират виновници сред тези, които са различни като етнос, вяра, език. Той изрази надежда, че обществото ни ще „преболедува“ това отношение към различните и се радва, че гостите му са се срещнали с много прояви на толерантност. Според г-н Желязков протегнатата ръка е предпоставка да бъдеш разбран от отсрещната страна.

От Хуманитарната гимназия съобщиха, че планират в края на ноември провеждането на друга тяхна традиционна инициатива – „Ден без покупки“, като целта е да накарат консуматорското общество да се замисли дали всичко, което се купува, е наистина необходимо.

Photos

Снимка 2Снимка 3Снимка 4