Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Други източници на новини

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

Областният управител на област Сливен Христина Чолакова издаде заповед във връзка с опазването на земеделските обекти, зърнени храни

18 април 2008 09:05,
Излъчване: Област Сливен преди 16 години, брой четения: 1228

Съгласно разпоредбата кметовете на общини и кметства трябва да проведат инструктивни съвещания с длъжностните лица, ангажирани с организацията по прибирането на реколтата, да изготвят свои планове за организацията на пожарната безопасност по време на кампанията и пожароопасния сезон в горите, да назначат приемателни комисии, които в началото на кампанията да проверят пожарообезопасеността на земеделската техника, складове и други. Те трябва да изградят гасачески групи в населените места и да създадат организация при гасене на пожари в житните масиви и горския фонд, като съвместно с Държавните лесничейства и Земеделските кооперации да осигурят вземането на необходимите противопожарни мерки за недопускане на пожари в горите. Трябва да организират почистване и изнасяне на сухата тревна растителност в сервитутните ивици покрай пътищата от общинската пътна мрежа и осигурят подстъпи и пътища до естествените и изкуствени водоизточници. Кметовете трябва да съдействат на Държавните лесничейства и Районните служби „Пожарна безопасност и защита на населението" за организиране и провеждане на превантивни мерки за недопускане на пожари в горските масиви. Чрез средствата за масово осведомяване трябва да се информира населението за повишената пожарна опасност в периода на кампанията и да се организира наблюдение на посевите до окончателното прибиране на реколтата. Задължение на кметовете е също да осигурят физическа охрана и оборудват с противопожарни уреди и съоръжения зърноплощадките, сеновалите и фуражни площадки, зърносушилните и други селскостопански обекти.

Със заповедта си областният управител забранява паленето на стърнища и други растителни отпадъци в земеделски земи.

Областно пътно управление – Сливен трябва да организира почистване и изнасяне на сухата тревна растителност в сервитутните ивици покрай пътищата от републиканската пътна мрежа. „ЕВН България Електроразпределение" АД и Мрежови експлоатационен район Стара Загора, като собственици на въздушни електропроводи се задължават да извършат проверка на електропроводите, като се осигурят необходимите разстояния за движение на високо габаритна техника.

Организациите, извършващи ремонтна и друга дейност в близост до житни и горски масиви, трябва да вземат необходимите мерки за осигуряване изправността на техниката и спазване на всички противопожарни правила. Селскостопанските организации, притежаващи земи до пътища от републиканската пътна мрежа, трябва да ги отделят с противопожарни ивици с ширина 6 м., като за масиви, граничещи с железопътни линии, газоразпределителни станции, газопроводи, петролопроводи и други пожароопасни места и обекти, ивицата да е широка най-малко 10 метра.

Ръководствата на Регионалното управление по горите и Държавните лесничейства в областта трябва да планират взаимодействие между всички органи и организации, имащи отношение по опазване на горите от пожари и тяхното гасене, да проведат масова разяснителна работа и контрол по спазване на противопожарните правила, както и да осигурят постоянно наблюдение на горския фонд. Гасаческите групи трябва да се съоръжат с необходимите уреди и средства за гасене и осигурят дежурство на ръководния персонал.

Забранено е опожаряването на гори, храсти и треви в горите, в земите от горския фонд и на 500 м. от неговите граници. Паленето на огън да се извършва само на определените места, които да се обезопасят. При възникване на големи пожари в земеделски обекти, горски и полски терени да се търси помощ от поделенията на Българската армия, като предварително се създаде организация и се разработят съвместни планове. Местните органи съвместно с органите на полицията да засилят контрола и набележат превантивни мерки за предотвратяване на кражби, разхищение на обществено и лично имущество и умишлени палежи. Всички държавни органи и граждани са длъжни да оказват съдействие на специализираните органи за пожарна безопасност.

Разпоредбите в заповедта трябва да се изпълнят до 15 юни т.г