Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

Стартират дейностите по проект „Подкрепа за деца в конфликт със закона, деца в риск и техните семейства”

20 ноември 2013 14:53,
Излъчване: Област Сливен преди 10 години, брой четения: 851
Снимка 1

На 20.11.2013 г. под председателството на областния управител Корнелий Желязков се проведе първото заседание на Областната координационна група за подпомагане изпълнението на проект „Подкрепа за деца в конфликт със закона, деца в риск и техните семейства”. Проектът се изпълнява от УНИЦЕФ в партньорство с областна администрация Сливен и четирите общини в областта.

В заседанието участваха заместник областния управител Неджми Ахмед, представители на УНИЦЕФ и членовете на Областната координационна група.

Заседанието протече при следния дневен ред:

1. Представяне на основните функции и членовете на Областната координационна група.

2. Приемане на Правила за организацията и дейността на Областната координационна група.

3. Приемане на План за действие на областно ниво по проект „Подкрепа за деца в конфликт със закона, деца в риск и техните семейства“ за област Сливен.

4. Представяне на дейностите по развитие на специализираните услуги „Правна помощ“ и „Синя стая“ - част от Плана за действие за изпълнение на проект „Подкрепа за деца в конфликт със закона, деца в риск и техните семейства“.

Областната координационна група осъществява координация на областно ниво, подпомага и наблюдава изпълнението на проект „Подкрепа за деца в конфликт със закона, деца в риск и техните семейства”. Председател е областният управител. Групата включва представители на УНИЦЕФ, областна администрация, четирите общини, Регионална дирекция за социално подпомагане, Регионален инспекторат по образованието - Сливен, Регионална здравна инспекция, ОД на МВР - Сливен, Местните комисии за борба с противообществените прояви на малолетни и непълнолетни, СПИ „Христо Ботев” с. Драгоданово, Районните и Окръжни съдилища и прокуратура, неправителствени организации. Към Областната координационна група беше сформиран и оперативен екип.

За реализацията на проект „Подкрепа за деца в конфликт със закона, деца в риск и техните семейства” е изготвен План за действие на областно ниво за изпълнение на проекта. Планът е предварително съгласуван с организациите на областно ниво, имащи отношение към темата на проекта и техните препоръки са отразени в него. Майя Грозданова - консултант „Закрила на детето” към УНИЦЕФ, представи окончателния вариант, който беше гласуван.

Областният управител даде думата на Велислава Делчева - консултант „Правосъдие и съдебна реформа“, която представи информация за дейностите по развитие на специализираните услуги „Правна помощ“ и „Синя стая“ - част от Плана за действие. „Синята стая“ е специализирано помещение, в които специалистите разпитват децата, станали жертви или свидетели на престъпление. Целта е детето да бъде разпитано в дружелюбна обстановка, която да не го притеснява, а да буди доверие и да му помага да сподели преживяното. С него са психолог и съдия. Детето не вижда кой е зад огледалото на стената - прокурорът, следователят, обвиняемият и адвокатът му. Те питат и наблюдават, без да стресират детето. Чрез аудио- и видеотехника съдията, с помощта на психолога, задават въпросите. Резултатите от този разпит са годно доказателство, оформено съгласно Наказателнопроцесуалния кодекс.

Решено беше след като се изяснят обемът и точният обхват на потребителите, които ще се възползват от „Синята стая“, да се вземе решение и за ситуирането на услугата.

Снимки

Снимка 2Снимка 3Снимка 4Снимка 5