» home » news » news
EN flagBG flag
Не сте влезли в системата

Sliven. News from the source. Last news

Стартират дейностите по проект „Подкрепа за деца в конфликт със закона, деца в риск и техните семейства”

20 November 2013 14:53,
Emission of: District Sliven 10 years ago, number of readings: 850
Снимка 1

На 20.11.2013 г. под председателството на областния управител Корнелий Желязков се проведе първото заседание на Областната координационна група за подпомагане изпълнението на проект „Подкрепа за деца в конфликт със закона, деца в риск и техните семейства”. Проектът се изпълнява от УНИЦЕФ в партньорство с областна администрация Сливен и четирите общини в областта.

В заседанието участваха заместник областния управител Неджми Ахмед, представители на УНИЦЕФ и членовете на Областната координационна група.

Заседанието протече при следния дневен ред:

1. Представяне на основните функции и членовете на Областната координационна група.

2. Приемане на Правила за организацията и дейността на Областната координационна група.

3. Приемане на План за действие на областно ниво по проект „Подкрепа за деца в конфликт със закона, деца в риск и техните семейства“ за област Сливен.

4. Представяне на дейностите по развитие на специализираните услуги „Правна помощ“ и „Синя стая“ - част от Плана за действие за изпълнение на проект „Подкрепа за деца в конфликт със закона, деца в риск и техните семейства“.

Областната координационна група осъществява координация на областно ниво, подпомага и наблюдава изпълнението на проект „Подкрепа за деца в конфликт със закона, деца в риск и техните семейства”. Председател е областният управител. Групата включва представители на УНИЦЕФ, областна администрация, четирите общини, Регионална дирекция за социално подпомагане, Регионален инспекторат по образованието - Сливен, Регионална здравна инспекция, ОД на МВР - Сливен, Местните комисии за борба с противообществените прояви на малолетни и непълнолетни, СПИ „Христо Ботев” с. Драгоданово, Районните и Окръжни съдилища и прокуратура, неправителствени организации. Към Областната координационна група беше сформиран и оперативен екип.

За реализацията на проект „Подкрепа за деца в конфликт със закона, деца в риск и техните семейства” е изготвен План за действие на областно ниво за изпълнение на проекта. Планът е предварително съгласуван с организациите на областно ниво, имащи отношение към темата на проекта и техните препоръки са отразени в него. Майя Грозданова - консултант „Закрила на детето” към УНИЦЕФ, представи окончателния вариант, който беше гласуван.

Областният управител даде думата на Велислава Делчева - консултант „Правосъдие и съдебна реформа“, която представи информация за дейностите по развитие на специализираните услуги „Правна помощ“ и „Синя стая“ - част от Плана за действие. „Синята стая“ е специализирано помещение, в които специалистите разпитват децата, станали жертви или свидетели на престъпление. Целта е детето да бъде разпитано в дружелюбна обстановка, която да не го притеснява, а да буди доверие и да му помага да сподели преживяното. С него са психолог и съдия. Детето не вижда кой е зад огледалото на стената - прокурорът, следователят, обвиняемият и адвокатът му. Те питат и наблюдават, без да стресират детето. Чрез аудио- и видеотехника съдията, с помощта на психолога, задават въпросите. Резултатите от този разпит са годно доказателство, оформено съгласно Наказателнопроцесуалния кодекс.

Решено беше след като се изяснят обемът и точният обхват на потребителите, които ще се възползват от „Синята стая“, да се вземе решение и за ситуирането на услугата.

Photos

Снимка 2Снимка 3Снимка 4Снимка 5