Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

Областният управител присъства на мемориална вечер „Памет за спасителите на българските евреи” в Бургас

03 декември 2013 17:19,
Излъчване: Област Сливен преди 10 години, брой четения: 925
Снимка 1

На 02.12.2013 г. областният управител Корнелий Желязков беше сред поканените за присъстват на мемориалната вечер „Памет за спасителите на българските евреи” в художествената галерия „Петко Задгорски“ (бившата синагога) в Бургас.

В тържествената церемония участваха консулът на република Турция, почетните консули на Израел, Русия, Украйна, Румъния за Бургас, областните управители на Бургас и Сливен, Димитър Николов - кмет на Бургас, Максим Бенвенисти – председател на ОЕБ „Шалом” и представители на регионалните организации „Шалом“, включително Самуел Ешкенази – председател на „Шалом“ Сливен, Алберта и Жаклин Алкалай – организатори на Националния ученически литературен конкурс „Който спаси един човешки живот, спасява цяла вселена”, журналисти, общественици, бизнесмени, културни дейци. Н. Пр. Шаул Камиса Раз - посланик на Държавата Израел изпрати специално послание към участниците в събитието.

Събитието беше своеобразен завършек на общонационалните възпоменания по повод паметната 70-годишнина от преодоляването на Холокоста в България. Възпоменателната вечер съвпадна и с големия еврейски празник Ханука - съизмерим с християнската Коледа по своята значимост.

Мемориалната вечер включваше със запалването на свещите в ритуалния свещник - ханукия на шестия ден от празника на светлината. Основната свещ, наречена шамаш, която заема централно място и пази светостта на ханукията от оскверняване, се пали от уважавана от евреите личност. Честта да запали шамаш се предостави на кмета на Бургас Димитър Николов. Церемонията е послание за мир, разбирателство и успех.

На мемориалната вечер „Памет за спасителите на българските евреи” председателят на ОЕБ „Шалом” Максим Бенвенисти връчи почетния знак на организацията, посветен на 70-годишнината от спасението на българските евреи на:

- наследниците на Петко Георгиев Чорбаджиев с псевдоним Петко Росен (1880-1944) – български писател, публицист, юрист, политик и общественик за прякото му участие в спасяването на българските евреи от гр. Бургас през 1943 г.;

- наследниците на Дянко Пръвчев Лазаров – кмет на гр. Бургас от 1939 до 1944 г. за спасяването на българските евреи от гр. Бургас през 1943 г.;

- Алберта Леон Алкалай - за особени заслуги за разпространението на еврейската история и култура в България и популяризиране на спасението на българските евреи през 1943 г.;

- Димитър Николов Николов - кмет на Бургас, за особени заслуги за разпространението на еврейската история и култура в България и популяризиране на спасението на българските евреи през 1943 г.,

Програмата на събитието включваше още спомени на ветерани за еврейския живот в морския град, представяне на едно от най-добрите есета от Националния ученически литературен конкурс „Който спаси един човешки живот, спасява цяла вселена”, сефарадски фолклорни песни, изпълнени от децата от хор „Милка Стоева” и представяне на изложбата „Разни истории” на младия художник от еврейски произход Бетино Асса.

Снимки

Снимка 2Снимка 3Снимка 4