» home » news » news
EN flagBG flag
Не сте влезли в системата

Sliven. News from the source. Last news

Четири решения на Общински съвет Сливен оспори областният управител пред Административен съд през третото тримесечие

04 December 2013 16:25,
Emission of: District Sliven 10 years ago, number of readings: 856
Снимка 1

На 04.12.2013 г. областният управител Корнелий Желязков представи на пресконференция действията си по осъществяване на контрол на решенията на общинските съвети в областта през третото тримесечие на годината.

През този период четирите общински съвета са провели 14 заседания и са взели 288 решения. Съгласно Закона за администрацията областният управител извършва контрол по законосъобразността на приетите решения.

Със свои заповеди областният управител е сезирал Административен съд Сливен за произнасяне относно законосъобразността на Решения № 892, 893 и 894 от 31.07.2013 г. на Общински съвет Сливен. С тях Общинският съвет дава съгласие да бъде удължен срокът за реализиране на учредените права на строеж по договори от 2008 г. за отстъпване право на строеж върху общинска земя - за имоти в кв. „Надежда”. В 5-годишния срок от подписване на договорите не е извършено строителство, но това не обосновава възможността за удължаване на срока за реализиране на правото на строеж. Със свои решения Административен съд Сливен отменя решенията на Общински съвет Сливен като незаконосъобразни. Към момента решенията не са влезли в законна сила, тъй като срокът за обжалване не е изтекъл.

Областният управител е оспорил пред Административен съд Сливен, без да връща за ново обсъждане, Решение № 904 от 31.07.2013 г. на Общински съвет Сливен относно обявяване на конкурс за избор на управител на „Дентален център 1 - Сливен” ЕООД. С това решение е нарушен чл. 16, ал. 3 от Закона за лечебните заведения, според който управител може да е лекар по дентална медицина с призната специалност. С решението си общинският съвет допуска да кандидатстват и други лекари, включително и лица без лекарска правоспособност. Друго основание за оспорване е, че Общински съвет Сливен не е приложил общия ред за провеждане на конкурс за избор на управител съгласно Наредбата за упражняване правата на собственик на Община Сливен в търговски дружества. Със свое решение Административен съд Сливен отменя решението на Общински съвет Сливен като незаконосъобразно. Решението е влязло в законна сила.

Г-н Желязков информира и за оспорено Решение № 984 на Общински съвет Нова Загора от 30 октомври 2013 г. С него Общинският съвет е разрешил продажба на имот в с. Съдиево. Решението е оспорено, тъй като имотът е публична общинска собственост и не може да е обект на продажба. Все още няма решение на Административен съд Сливен.

Photos

Снимка 2