Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Други източници на новини

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

Почистени са 12 речни участъка на територията на област Сливен

04 декември 2013 16:28,
Излъчване: Област Сливен преди 10 години, брой четения: 839
Снимка 1

На пресконференцията на областния управител Корнелий Желязков днес беше направен отчет за изпълнението на обществената поръчка за почистване на речните корита. Инж. Мартина Златева – главен експерт в областна администрация Сливен представи основните констатации и дейности по плановото почистване на речни участъци с нарушена проводимост извън урбанизираните територии в област Сливен.

Съгласно Закона за водите дейностите по поддържане на проводимостта на речните легла извън населените места се организират и координират от областния управител. Тези дейности се финансират от Междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане към Министерския съвет. Във връзка с това е изготвена Програма за планово почистване на речните участъци извън населените места на територията на област Сливен, а комисията отпусна 75 558 лв. за изпълнение на програмата.

Проведена е процедура по Закона за обществени поръчки за избор на изпълнител. Реализацията на възложените дейности приключи през месец ноември, а работата на фирмата-изпълнител е приета от междуведомствена комисия, назначена от областния управител, в състава на която са включени представители на общинските администрации, ОУ „ПБЗН“, Басейновите дирекции, РИОСВ.

Почистени са 12 речни участъка извън населените места на територията на област Сливен, чиято проводимост е намалена вследствие на натрупан наносен материал, строителни и битови отпадъци и прораснали във водното течение дървета, дънери, храсти, паднали или с опасност да паднат дървета. Не е допуснато нерегламентирано изземване на наносен материал. Отстраненият от речното легло дървен материал, годен за ползване, е предаден безвъзмездно за разпореждане на кметовете на най-близкото населено място.

Г-н Желязков подчерта, че извършените дейности са в рамките на отпуснатите средства. Те обаче са крайно недостатъчни, за да се осигури проводимостта на реките в достатъчна степен. Последното почистване е било през 2008 г. също само на ограничен брой речни участъци. Тази година е извършено почистване там, където са най-застрашени от наводнения населени места, инфраструктура и земеделски площи.

Пълна информация за изпълнението на обществената поръчка – в прикачената презентация.

Снимки

Снимка 2

Файлове

Reki [9.20MB]

Portable Document Format File