» home » news » news
EN flagBG flag
Не сте влезли в системата

Sliven. News from the source. Last news

Областният управител присъства на мемориална вечер „Памет за спасителите на българските евреи” в Бургас

03 December 2013 17:19,
Emission of: District Sliven 10 years ago, number of readings: 926
Снимка 1

На 02.12.2013 г. областният управител Корнелий Желязков беше сред поканените за присъстват на мемориалната вечер „Памет за спасителите на българските евреи” в художествената галерия „Петко Задгорски“ (бившата синагога) в Бургас.

В тържествената церемония участваха консулът на република Турция, почетните консули на Израел, Русия, Украйна, Румъния за Бургас, областните управители на Бургас и Сливен, Димитър Николов - кмет на Бургас, Максим Бенвенисти – председател на ОЕБ „Шалом” и представители на регионалните организации „Шалом“, включително Самуел Ешкенази – председател на „Шалом“ Сливен, Алберта и Жаклин Алкалай – организатори на Националния ученически литературен конкурс „Който спаси един човешки живот, спасява цяла вселена”, журналисти, общественици, бизнесмени, културни дейци. Н. Пр. Шаул Камиса Раз - посланик на Държавата Израел изпрати специално послание към участниците в събитието.

Събитието беше своеобразен завършек на общонационалните възпоменания по повод паметната 70-годишнина от преодоляването на Холокоста в България. Възпоменателната вечер съвпадна и с големия еврейски празник Ханука - съизмерим с християнската Коледа по своята значимост.

Мемориалната вечер включваше със запалването на свещите в ритуалния свещник - ханукия на шестия ден от празника на светлината. Основната свещ, наречена шамаш, която заема централно място и пази светостта на ханукията от оскверняване, се пали от уважавана от евреите личност. Честта да запали шамаш се предостави на кмета на Бургас Димитър Николов. Церемонията е послание за мир, разбирателство и успех.

На мемориалната вечер „Памет за спасителите на българските евреи” председателят на ОЕБ „Шалом” Максим Бенвенисти връчи почетния знак на организацията, посветен на 70-годишнината от спасението на българските евреи на:

- наследниците на Петко Георгиев Чорбаджиев с псевдоним Петко Росен (1880-1944) – български писател, публицист, юрист, политик и общественик за прякото му участие в спасяването на българските евреи от гр. Бургас през 1943 г.;

- наследниците на Дянко Пръвчев Лазаров – кмет на гр. Бургас от 1939 до 1944 г. за спасяването на българските евреи от гр. Бургас през 1943 г.;

- Алберта Леон Алкалай - за особени заслуги за разпространението на еврейската история и култура в България и популяризиране на спасението на българските евреи през 1943 г.;

- Димитър Николов Николов - кмет на Бургас, за особени заслуги за разпространението на еврейската история и култура в България и популяризиране на спасението на българските евреи през 1943 г.,

Програмата на събитието включваше още спомени на ветерани за еврейския живот в морския град, представяне на едно от най-добрите есета от Националния ученически литературен конкурс „Който спаси един човешки живот, спасява цяла вселена”, сефарадски фолклорни песни, изпълнени от децата от хор „Милка Стоева” и представяне на изложбата „Разни истории” на младия художник от еврейски произход Бетино Асса.

Photos

Снимка 2Снимка 3Снимка 4