» home » news » news
EN flagBG flag
Не сте влезли в системата

Sliven. News from the source. Last news

Почистени са 12 речни участъка на територията на област Сливен

04 December 2013 16:28,
Emission of: District Sliven 10 years ago, number of readings: 845
Снимка 1

На пресконференцията на областния управител Корнелий Желязков днес беше направен отчет за изпълнението на обществената поръчка за почистване на речните корита. Инж. Мартина Златева – главен експерт в областна администрация Сливен представи основните констатации и дейности по плановото почистване на речни участъци с нарушена проводимост извън урбанизираните територии в област Сливен.

Съгласно Закона за водите дейностите по поддържане на проводимостта на речните легла извън населените места се организират и координират от областния управител. Тези дейности се финансират от Междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане към Министерския съвет. Във връзка с това е изготвена Програма за планово почистване на речните участъци извън населените места на територията на област Сливен, а комисията отпусна 75 558 лв. за изпълнение на програмата.

Проведена е процедура по Закона за обществени поръчки за избор на изпълнител. Реализацията на възложените дейности приключи през месец ноември, а работата на фирмата-изпълнител е приета от междуведомствена комисия, назначена от областния управител, в състава на която са включени представители на общинските администрации, ОУ „ПБЗН“, Басейновите дирекции, РИОСВ.

Почистени са 12 речни участъка извън населените места на територията на област Сливен, чиято проводимост е намалена вследствие на натрупан наносен материал, строителни и битови отпадъци и прораснали във водното течение дървета, дънери, храсти, паднали или с опасност да паднат дървета. Не е допуснато нерегламентирано изземване на наносен материал. Отстраненият от речното легло дървен материал, годен за ползване, е предаден безвъзмездно за разпореждане на кметовете на най-близкото населено място.

Г-н Желязков подчерта, че извършените дейности са в рамките на отпуснатите средства. Те обаче са крайно недостатъчни, за да се осигури проводимостта на реките в достатъчна степен. Последното почистване е било през 2008 г. също само на ограничен брой речни участъци. Тази година е извършено почистване там, където са най-застрашени от наводнения населени места, инфраструктура и земеделски площи.

Пълна информация за изпълнението на обществената поръчка – в прикачената презентация.

Photos

Снимка 2

Files

Reki [9.20MB]

Portable Document Format File