Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Други източници на новини

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

В Сливенска област бежанци се настаняват единствено в Центъра в с. Баня

04 декември 2013 16:44,
Излъчване: Област Сливен преди 10 години, брой четения: 812
Снимка 1

„Категорично заявявам, че никъде другаде в област Сливен, освен в центъра в с. Баня, не са били настанявани и не се настаняват бежанци“, заяви областният управител Корнелий Желязков по време на днешната си пресконференция. „Имаше запитване от МВР за подходящи сгради, в които да се настаняват бежанци, но предвид това, че тези сгради трябва да са в много добро състояние, сме отговорили отрицателно“, допълни той. Не се очертава и разкриването на нови лагери, тъй като данните показват, че потокът от бежанци постепенно намалява.

Към момента около 10 хил. души от сирийски произход търсят убежище в България. По отношение на Регистрационно-приемателния център в с. Баня капацитетът му продължава да е повече от два пъти надвишен. Седмично около 20-30 души получават статут и напускат центъра, но местата веднага се запълват. Все повече в центъра се настаняват самотни майки с деца. Всички пребиваващи в с. Баня са преминали проучването за произход и за принадлежност към терористични групировки.

Битовите условия са приемливи: има добра хигиена, отопление с нов котел и добре оборудвана кухня, в която бежанците сами приготвят храната си. Децата в предучилищна възраст се обгрижват от доброволци от БЧК, а тези в училищна възраст посещават училище в Нова Загора. Няма конфликти между настанените в центъра, между тях и местното население или конфронтации със силите на реда и персонала на центъра.

„Бежанците, настанени в Регистрационно-приемателния център в с. Баня, са проверени от компетентните органи. Доказано е, че са от сирийски произход и търсят закрила от войната в родината си, а не пребивават тук по други причини“, завърши областния управител.

Снимки

Снимка 2