» home » news » news
EN flagBG flag
Не сте влезли в системата

Sliven. News from the source. Last news

Днес, 15 септември 2009 г. по покана на кмета на Община Сливен г-н Йордан Лечков в града присъства Министърът на културата г-н Вежди Рашидов

15 September 2009 18:55,
Emission of: District Sliven 14 years ago, number of readings: 1669
Министър Рашидов и областният управител М.Кавръков-момент от работната среща

Днес, 15 септември 2009 г. по покана на кмета на Община Сливен г-н Йордан Лечков в града присъства министърът на културата г-н Вежди Рашидов.

В 9.00 ч. министърът на културата осъществи среща с културните дейци в гр. Сливен. Срещата се проведе в Клуба на културните дейци.

На срещата присъстваха Десислава Танева – народен представител от 21 МИР- Сливен и шеф на парламентарната комисия по земеделие, Диян Червенкондев – народен представител от 21 МИР – Сливен, областният управител Марин Кавръков, заместник областният управител Пейчо Пейчев, кметът на Община Нова Загора – Николай Грозев, зам. кметът на община Нова Загора – Галя Захариева, зам.кметът на културата и образованието и социалните дейности в община Сливен – Радост Костова, началникът на отдел „Култура” в община Сливен – Дора Ескидарова, Директорът на ДТ „Стефан Киров” – Николай Недялков, Директорът на Кукления театър – Ефимия Павлова, директорът на Регионалния исторически музей – Георги Кюпчуков, директорът на Регионална библиотека „Сава Доброплодни” – Росица Петрова, директорът на Симфоничния оркестър Даниела Дякова, Диригентът на Симфоничния оркестър маестро Димитър Караминков, директорът на Художествената галерия – Даниела Ненчева, символичният домакин, председателят на Клуба на дейците на културата – Желяз Кондев.

Бяха разисквани въпросите за бъдещето на културата и културните институции в България. Г-н Вежди Рашидов запозна присъстващите с концепцията за развитието на културно- историческото наследство като подчерта, че ако досега са се хвърляли средства „на всички по малко и по равно”, това няма да продължава, а усилията ще бъдат насочени към важни културно- исторически обекти така, че те да могат да бъдат завършени в продължение на година-две и да останат за поколенията, а след това да се работи по останалите обекти.

Беше разискан въпроса с Драматичния театър „Ст.Киров”, където има консенсус той да бъде предоставен на община Сливен, като държавата няма да абдикира от театъра, а ще продължи субсидията, размерът на която ще се договаря в допълнителни разговори.

Беше изразена подкрепа от г-н Вежди Рашидов за проекта относно възстановяване на древния град Туида и крепостта в местността „Хисарлъка”. Представители от община Нова Загора поставиха въпроса за реализиране на проекта на археологическия паметник „Караново”. Срещата премина във ведра и дружеска обстановка.

В 11,30 министър Вежди Рашидов присъства на тържественото откриване на учебната година в художествена гимназия „Димитър Добрович”- Сливен и откриването на новата реконструирана и обзаведена сграда на училището.

На срещата присъстваха кметът на община Сливен Йордан Лечков, областният управител Марин Кавръков, народният представител Десислава Танева, заместник-кметът Радост Костова, директорът на училището Тодор Терзиев, други официални лица, учители и гости на събитието.

Лентата беше прерязана от кмета на общината Йордан Лечков, министъра на културата Вежди Рашидов и директора на гимназията Тодор Терзиев.

Министърът на културата беше впечатлен от усилията на общината и училището за възстановяване на сградата, която е архитектурен паметник и от съвременното и модерно оборудване на училището. Г-н Вежди Рашидов пожела на училището да пазят построеното и да се реализират като бъдещи таланти и да прославят България със своето изкуство.

Министър Рашидов посети Регионалния исторически музей където беше запознат с експозицията лично от директорът на музея Георги Кюпчуков. Той беше впечатлен от богата колекция и модерното оборудване закупено от община Сливен за опазване на ценните археологически и исторически находки.

След Историческия музей министър Вежди Рашидов посети Галерията за чуждестранно изкуство където беше запознат с уникалната колекция дарена от проф.Богомил Райнов. Направи му впечатление обхвата и многото тематично представени, дарени от проф.Богомил Райнов, графики и литографии от Западна Европа. Пожела на галерията да направи много сериозна рекламна дейност, така че те да станат достъпни и популярни не само за гражданите на Сливен, но и за всички чуждестранни туристи, които посещават България и Сливен.

След срещата кмета на града Йордан Лечков даде обяд, на който присъстваха областния управител Марин Кавръков, Радост Костова и министър Вежди Рашидов.

Photos

Откриване на новата учебна година в Националната художествена гимназия