Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

Шумът от джамията в кв. „Надежда“ надвишава нормите

10 декември 2013 18:03,
Излъчване: Област Сливен преди 10 години, брой четения: 790
Снимка

След сигнал, подаден в областна администрация Сливен от Сдружение „Свети Георги Победоносец“ относно силния звук, който се разпространява от „Молитвен дом“ в кв. „Надежда“, областният управител Корнелий Желязков се обърна към директора на Регионална здравна инспекция – Сливен с молба да бъде направено измерване на нивото на шума.

От получения вчера отговор става ясно, че РЗИ-Сливен е извършило две измервания на шума в кв. „Надежда“, в непосредствена близост до „Молитвен дом“. Първото измерване е направено на 28.11.2013 г. като от Протокола за контрол на шум „е видно, че нивата на шум при включена и спряна уредба надвишават установените норми в Наредба №6/26.06.2006 г. за показателите за шум“. На 03.12.2013 г. е направено ново измерване на същия пункт при включена и изключена най-ниска степен на режим на уредбата. От Протокола за контрол на шум „е видно, че шумът, генериран от уредбата, надвишава с 0,2 децибела установената норма“.

Според РЗИ-Сливен „джамията генерира наднормен шум в рамките на 2,5 минути, като за едно денонощие той е около 7-8 минути. Този шум не представлява риск за човешкото здраве, по-скоро би се тълкувал като етническа нетолерантност към определена група от населението“.

Областна администрация ще уведоми за резултата община Сливен за решаване по компетентност.