» home » news » news
EN flagBG flag
Не сте влезли в системата

Sliven. News from the source. Last news

Проведе се заседание на Областния обществен съвет за противодействие и превенция на корупцията

12 December 2013 15:45,
Emission of: District Sliven 10 years ago, number of readings: 866
Снимка 1

На 12.12.2013 г. под председателството на заместник областния управител Огнян Арабаджиев се проведе заседание на Областния обществен съвет за противодействие и превенция на корупцията – област Сливен. На заседанието беше актуализиран съставът на съвета и бяха обсъдени предложения за мерки в Плана за действие за следващата година.

Г-н Арабаджиев откри заседанието като припомни, че Областният обществен Съветът за противодействие и превенция на корупцията беше създаден на основание решение №60 на Министерски съвет от 2006 г. и в съответствие с Програмата за изпълнение на Стратегия за прозрачно управление и за превенция и противодействие на корупцията. Общественият съвет е обществен орган към областния управител за организиране, координация и контрол по изпълнение на Стратегия за прозрачно управление и за превенция и противодействие на корупцията. Съветът периодично дава отчет за дейността си пред Комисията за превенция и противодействие на корупцията към Министерски съвет.

Областният обществен съвет за противодействие и превенция на корупцията се председателства от областния управител, а негови членове са представители на общините и на регионалните структури на държавната власт, както и на НПО и медиите. Членовете приеха единодушно неговия състав, който ще бъде публикуван на сайта на областна администрация Сливен.

Заместник областният управител запозна участниците с това, че към настоящия момент през 2013 г. няма постъпили сигнали за корупционни действия в областна администрация. Той предложи да бъде разгледана възможността да бъдат направени изнесени приемни дни от общините. Целта е улесняване на населението при подаване на сигнали за корупционни действия и насърчаване на хората към по-голяма активност в подаването на сигнали. Според Иван Славов - заместник-кмет на община Сливен повече са проблемите с корупцията на равнище държава. Здравка Танева от „Дарик Радио“ каза, че много хора не знаят за съвета и трябва да се работи за популяризирането му. За приемните дни в общините да се помисли как да бъдат структурирани, защото много хора се притесняват за своята анонимност. Директорът на Регионалната здравна инспекция д-р Виолета Узунова сподели, че при тях има поставени пощенски кутии, но през тази година не са постъпвали сигнали.

Прие се решение за популяризиране на възможностите за подаване на сигнали за корупция от граждани. В тази насока в сайта на областна администрация Сливен от години има създадена директория „Антикорупция“ с телефони и имейл адреси (http://www.sliven.government.bg/anticorruption.php).

Photos

Снимка 2Снимка 3