Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Други източници на новини

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

Областният съвет по условия на труд проведе редовното си заседание

18 декември 2013 17:01,
Излъчване: Област Сливен преди 10 години, брой четения: 862
Снимка 1

На 18.12.2013 г. се проведе заседание на Областния съвет по условия труд проведе, председателствано от заместник областния управител Неджми Ахмед. Участваха членовете на съвета и секретарят му Антоний Антонов.

В рамките на заседанието Юрий Сивилов - експерт от Регионалния отдел на Национален строителен контрол – Сливен, представи информация за контролната дейност по спазването на Закона за устройство на територията и на нормативните актове по прилагането му при проектирането и строителството, проверените строежи и строителни площадки, констатираните допуснати нарушения при разрешаване и изпълнение на строежите.

Ирена Иванова – директор на Дирекция „Инспекция по труда“ - Сливен, направи отчет за дейността през второто и третото тримесечие на 2013 г. В допълнение тя информира за акцентите в програмата на инспекцията за следващата година. Планирани са проверки в големите строителни фирми с фокус върху обезопасяването на земно-изкопните работи; инспектиране на рискови дейности и на предприятия с високо ниво на трудов травматизъм; предприятия от сферата на производството на облекло, хуманитарно здравеопазване и производството на храни; проверки за спазване на трудовите правоотношения, на работното време и заплащането на труда; спазване на времето за почивка в транспортните фирми; наемане на работа на незаконно пребиваващи чужденци и др.

Емил Петков – председател на КТ „Подкрепа“ Сливен, сподели, че очаква два да са основните проблеми, които ще излизат все повече на преден план. Вследствие на преструктурирането на икономиката ни и недоброто социално положение, той очаква силно въздействие на т.нар. психологически фактор. До скоро се е обръщало внимание на стреса най-вече в тежката промишленост, но трябва да се предприемат стъпки за неговата превенция във всички отрасли. Другият фактор е работното време. Според г-н Петков се увеличават фирмите с т.нар. въртящо време – ненормирано удължаване на работното време. По този начин се отнема от почивката на работниците и се вреди на тяхното здраве. От синдиката през следващата година готвят кампания в тази посока, в т.ч. и законодателни промени.

Донка Йорданова – експерт в КНСБ Сливен, изказа благодарност към Дирекция „Инспекция по труда“ - Сливен за това, че редовно са информирани за спазването на трудовото законодателство и в работата си синдикатът се базира на техните данни и анализи. Освен това от инспекцията бързо реагират на подадените сигнали, адекватно се провеждат и съвместните проверки. В допълнение тя каза, че трябва да се правят повече срещи с работодателите. Има недостатъчна активност от работодателските организации, а от тях зависи в голяма степен решаването на проблемите.

Снимки

Снимка 2Снимка 6Снимка 3Снимка 4Снимка 5