» home » news » news
EN flagBG flag
Не сте влезли в системата

Sliven. News from the source. Last news

Областният съвет по условия на труд проведе редовното си заседание

18 December 2013 17:01,
Emission of: District Sliven 10 years ago, number of readings: 877
Снимка 1

На 18.12.2013 г. се проведе заседание на Областния съвет по условия труд проведе, председателствано от заместник областния управител Неджми Ахмед. Участваха членовете на съвета и секретарят му Антоний Антонов.

В рамките на заседанието Юрий Сивилов - експерт от Регионалния отдел на Национален строителен контрол – Сливен, представи информация за контролната дейност по спазването на Закона за устройство на територията и на нормативните актове по прилагането му при проектирането и строителството, проверените строежи и строителни площадки, констатираните допуснати нарушения при разрешаване и изпълнение на строежите.

Ирена Иванова – директор на Дирекция „Инспекция по труда“ - Сливен, направи отчет за дейността през второто и третото тримесечие на 2013 г. В допълнение тя информира за акцентите в програмата на инспекцията за следващата година. Планирани са проверки в големите строителни фирми с фокус върху обезопасяването на земно-изкопните работи; инспектиране на рискови дейности и на предприятия с високо ниво на трудов травматизъм; предприятия от сферата на производството на облекло, хуманитарно здравеопазване и производството на храни; проверки за спазване на трудовите правоотношения, на работното време и заплащането на труда; спазване на времето за почивка в транспортните фирми; наемане на работа на незаконно пребиваващи чужденци и др.

Емил Петков – председател на КТ „Подкрепа“ Сливен, сподели, че очаква два да са основните проблеми, които ще излизат все повече на преден план. Вследствие на преструктурирането на икономиката ни и недоброто социално положение, той очаква силно въздействие на т.нар. психологически фактор. До скоро се е обръщало внимание на стреса най-вече в тежката промишленост, но трябва да се предприемат стъпки за неговата превенция във всички отрасли. Другият фактор е работното време. Според г-н Петков се увеличават фирмите с т.нар. въртящо време – ненормирано удължаване на работното време. По този начин се отнема от почивката на работниците и се вреди на тяхното здраве. От синдиката през следващата година готвят кампания в тази посока, в т.ч. и законодателни промени.

Донка Йорданова – експерт в КНСБ Сливен, изказа благодарност към Дирекция „Инспекция по труда“ - Сливен за това, че редовно са информирани за спазването на трудовото законодателство и в работата си синдикатът се базира на техните данни и анализи. Освен това от инспекцията бързо реагират на подадените сигнали, адекватно се провеждат и съвместните проверки. В допълнение тя каза, че трябва да се правят повече срещи с работодателите. Има недостатъчна активност от работодателските организации, а от тях зависи в голяма степен решаването на проблемите.

Photos

Снимка 2Снимка 6Снимка 3Снимка 4Снимка 5