Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Други източници на новини

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

Посещение на военния министър Николай Младенов в Сливен

17 септември 2009 15:40,
Излъчване: Област Сливен преди 14 години, брой четения: 1890
г-н Младенов и г-н Кавръков

На 17.09.2009 г. от 13:30 часа военния полигон в Ново село бе посетен министъра на отбраната Николай Младенов. Той присъства на заключителният етап за потвърждаване от НАТО, на национална сертификация на декларираното военнополицейско формирование.

В 16 часа военният министър се срещна с кметовете на селищата в близост до полигона. На срещата присъстваха кмета на гр. Котел г-н Христо Колев, кмета на гр. Сунгуларе г-н Генов, кмета на с. Болярско г-жа Донка Атанасова, кмета на с. Пъдарево г-н Иван Синигеров, кмета на с. Мокрен г-н Емил Генчев и кмета на с. Горно Александрово г-жа Мария Димитрова. На срещата присъства и областният управител Марин Кавръков.

Кметовете на селата поставиха редица въпроси пред военния министър, повечето от които бяха свързани с ширещата се безработица и с възможността на населението от региона да получи работа по изграждащата се локация на полигона.

В 17:30 часа министърът Николай Младенов посети областна администрация, където домакин беше областният управител Марин Кавръков. На срещата присъстваха водещите специалисти и офицери от Министерството на отбраната, Областният управител на Ямбол Таня Димитрова и кметът на гр. Ямбол Георги Славов. От страна на областната администрация Сливен бяха поставени въпроси свързани с изграждането и разширяването на пътя към полигона от пътен възел Петолъчката - Котел, проблеми свързани с водоснабдяването, електроснабдяването и изграждане на пречиствателна станция. Областният управител изтъкна, че е необходимо своевременно да бъдат предприети необходимите проектни работи, тъй като изграждането на съпътстващата комуникация ще изисква отчуждаване на терени и учредяване на нови серветутни права, което е свързано с доста административна дейност и предполага известно време.

Тъй като предстои формирането на новите бюджети на областните администрации, г-н Кавръков припомни, че е необходимо своевременно и в съкратени срокове да бъдат извършени пред проектните и проектни работи за да се определят средствата, които са необходими, за да се предвидят в бюджета на областните администрации за изплащане на съответните обезщетения свързани с отчуждаване на прилежащите терени.

Г-н Кавръков подчерта, че е необходимо в бъдещите процедури за избора на контрактьори, които ще изпълняват логистичните дейности да се предвидят условия за подбор на инжинеро- технически и строителен персонал, изключително и преимуществено от района на селищата в които ще се изграждат съораженията. Той припомни, че в състоянието на криза, това е шанс за местната икономика и местният трудов пазар да се реализират допълнителни доходи за местната общност.

Г-н Младенов информира областните управители на Сливен и Ямбол, че предстои създаването на съвместен координационен център, който ще обедини между институционалните и между регионалните усилия за изграждането на съпътстващата инфраструктура на полигона Ново село.

Областните управители на Сливен и Ямбол поставиха въпроса за военните имоти, които стоят към момента неизползвани в големите бивши гарнизони.

 

 

Г-н Младенов информира, областните управители на Сливен и Ямбол и кмета на Ямбол, че предстои оценка на военните имотите по определени от МО показатели. Оценката на имотите ще се извърши от комисия в която ще бъдат включени и представители на общините в които са имотите, за да се оцени бъдещето използване от армията или от общините.

Двамата областни управители се обединиха около предложението, те да бъдат предоставени безвъзмездно на общините. Така те по лесно биха решили своите проблеми с урбанистиката и градоустройството.

Г-н Младенов обяви, че въпросът с храненето на ветераните от войните е решен. В периода, в който се е сменяло ръководството на министерството се е получило прекратяване на безвъзмездното хранене на ветераните от войните, но с помощта на г- н Младенов и бързото действие на новото ръководство на Министерството на отбраната то е възстановено.

Срещата продължи повече от три часа. Бяха взети полезни решения и бяха обменени ценни мисли за бъдещото взаимодействие между Областна администрация Сливен, Областна администрация Ямбол и Министерството на отбраната за ефективното използване на военните имоти, за бъдещите съвместни действия между тях.

Снимки

на полигона Ново селоработна среща в Областна администрация