Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Други източници на новини

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

Приета е Националната стратегия за учене през целия живот 2014-2020 г.

08 януари 2014 16:56,
Излъчване: Област Сливен преди 10 години, брой четения: 856
Снимка

Правителството прие Национална стратегия за учене през целия живот 2014-2020 г. Тя е насочена към постигането на европейската рамка за интелигентен, устойчив и приобщаващ растеж. Стратегията включва всички области на ученето и е адресирана до предучилищното възпитание и подготовка, общото училищно образование, професионалното образование и обучение, висшето образование, продължаващото обучение за възрастни, валидирането на резултати от неформално обучение и самостоятелно учене.

Сред целите на националната политика за развитие до 2020 г. са високото ниво на знанията, възможността за иновации, адаптивността спрямо промените в естеството на работата и пълното социално включване. Стратегията е стъпка в борбата с високата безработица, недостига на работници с необходима квалификация и бавния икономически растеж.

В изпълнение на стратегията към 2020 г. се очаква:

- повишаване на дела на обхванатите в предучилищно възпитание и подготовка на деца от 4-годишна възраст до постъпване в първи клас от 87,8% през 2012 г. на 90% през 2020 г.;

- намаляване на преждевременно напусналите образователната система от 12,5% на под 11%;

- намаляване на дела на 15-годишните със слаби постижения (по PISA);

- увеличаване дела на завършилите висше образование, както и на придобилите степен на професионална квалификация в областите „Информатика”, „Техника”, „Производство и преработка” и „Архитектура и строителство”;

- повишаване на заетостта и др.

Финансирането на изпълнението на стратегията ще се осъществява със средства на държавния бюджет, на европейските фондове и програмата на Европейския съюз „Еразъм+“, както и чрез дарения, спонсорство и други източници.