Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Други източници на новини

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

Правителството предлага промени в три закона, с които се намалява регулаторната тежест

08 януари 2014 16:58,
Излъчване: Област Сливен преди 10 години, брой четения: 808
Снимка

В изпълнение на Втория пакет от мерки за намаляване на регулаторната тежест и на Плана за намаляване на регулаторната тежест за бизнеса, правителството предлага на Народното събрание да одобри промени в три закона, с които се облекчават администрирани режими.

С корекциите в Закона за енергията от възобновяемите източници се премахва изискването за вписване в регистър на лицата, извършващи дейности по монтиране, поддържане, ремонтиране и преустройване на съоръжения в енергийни обекти по чл. 24, т. 1 и 2 от закона (с обща инсталирана мощност до 30 kW включително, които се предвижда да бъдат изградени върху покривни и фасадни конструкции на присъединени към електроразпределителната мрежа сгради и върху недвижими имоти към тях в урбанизирани територии и с обща инсталирана мощност до 200 kW включително, които се предвижда да бъдат изградени върху покривни и фасадни конструкции на сгради за производствени и складови дейности присъединени към електропреносната или електроразпределителната мрежа в урбанизирани територии).

Чрез предлаганите промени в Закона за енергийната ефективност ще се намали броят на изискваните документи, необходими при подаване на заявление за вписване в публичните регистри на Агенцията за устойчиво енергийно развитие (АУЕР) на лицата, извършващи дейности по обследването за енергийна ефективност, сертифицирането на сгради, изготвянето на оценка за съответствие на инвестиционните проекти и изготвянето на оценки за енергийни спестявания, както и на лицата, извършващи обследване за енергийна ефективност на промишлени системи. Проверката за изпълнението на изискванията на закона ще се извършва служебно – въз основа на наличните в АУЕР данни.

Третият закон, в който се предлагат промени с цел облекчаване на бизнеса, е Законът за насърчаване на заетостта. В резултат на измененията ще отпадне необходимостта участниците в обществените поръчки да подават искания пред Изпълнителната агенция „Главна инспекция по труда” за получаване на удостоверения за наличие/липса на наложени от нея административни наказания за наемане на работа на незаконно пребиваващи чужденци през последните до 5 години.

Към момента подаването на искане става на място в изпълнителната агенция, в оригинал с мокър печат, а удостоверението се издава безплатно в срок от 3 дни и се получава лично. С предложените промени ще се създаде възможност възложителите на обществени поръчки, както и назначените от тях комисии за провеждане на процедурите за обществени поръчки, още в хода на разглеждане на документите, както и преди сключване на договори с изпълнителите на обществените поръчки, служебно да правят справка в публикувания на електронната страница на ИА „ГИТ” актуален публично достъпен списък на работодателите с наложени административни наказания за наемане на работа на незаконно пребиваващи чужденци.