» home » news » news
EN flagBG flag
Не сте влезли в системата

Sliven. News from the source. Last news

Стратегическият документ на България за европейските фондове за 2014 – 2020 г. е публикуван за публично обсъждане

09 January 2014 17:13,
Emission of: District Sliven 10 years ago, number of readings: 824
Снимка

Проект на Споразумението за партньорство на България за периода 2014-2020г. е публикуван за второ публично обсъждане. Това е националният стратегически документ, очертаващ рамката за управление на средствата от Европейските структурни и инвестиционни фондове в България през периодa 2014г. – 2020г. Проектът е разработен от междуведомствена работната група под ръководството на вицепремиера Зинаида Златанова.

Споразумението за партньорство определя четири стратегически приоритета, чрез които в страната да се изпълняват Кохезионната политика на ЕС, Общата селскостопанска политика и Общата политика в областта на рибарството:

- Образование, квалификация и заетост за приобщаващ растеж;

- Научни изследвания, иновации и инвестиции за интелигентен растеж;

- Свързаност и зелена икономика за устойчив растеж;

- Добро управление и достъп до качествени обществени услуги.

Проектът, предложен за втори кръг на обществени консултации, е преработен на база получени коментари. Инвестициите са приоритизирани с цел постигане на по-голям фокус и по-осезаем ефект от тях в дългосрочен план, оптимизирани са текстове в основни сектори като транспорт, околна среда, образование, изследвания и иновации. Поставен е и засилен акцент върху подхода за постигане на интегрирано териториално развитие, като са описани механизми за целенасочена подкрепа за развитието на Северозападния регион, който е най-бедният в ЕС, както и за насърчаване на местното развитие чрез инициативи на местните общности на цялата територия на страната.

Публичното обсъждане се провежда на портала за обществени консултации www.strategy.bg и на Единния информационен портал www.eufunds.bg като коментари и предложения по документа може да се изпращат до края на м. януари. Очаква се официалните преговори по документа да стартират до началото на месец март.