» home » news » news
EN flagBG flag
Не сте влезли в системата

Sliven. News from the source. Last news

Заместник областният управител Арабаджиев участва в две заседания на Обществените съвети по транспорт

15 January 2014 16:50,
Emission of: District Sliven 10 years ago, number of readings: 803
Снимка

На 14.01.2014 г. заместник областният управител Огнян Арабаджиев участва в заседанията на Обществените съвети в секторите „Автомобилен транспорт“ и „Железопътен транспорт“.

На заседанията присъства Данаил Папазов – министър на транспорта, информационните технологии и съобщенията и председател на Обществените съвети по видове транспорт.

В рамките на първото заседание участниците в срещата обсъдиха различните проблеми пред сектора, свързани с нерегламентираните превози на пътници, оптимизирането на републиканската транспортна схема, възможностите за еврофинансиране, компенсации на превозвачите и др. Министър Папазов заяви, че Изпълнителна агенция „Автомобилна администрация“ не е спирала да осъществява контрол над нелегалните превози и в следствие на това за 2012 г. са спрени от движение за шест месеца 94 леки автомобила и 6 автобуса, а за 2013 г. 112 леки автомобила и 2 автобуса. Въпреки тези действия това не е достатъчно за цялостното справяне с проблема. Министър Папазов пое ангажимент, в най-кратки срокове, да инициира съвместна среща между заинтересованите министерства и бранша, на която да бъдат обсъдени конкретни мерки за справянето със сивия сектор.

В рамките на Обществения съвет по железопътен транспорт бяха представени приоритетните проекти в сектора за финансиране през Оперативна програма „Транспорт и транспортна инфраструктура“ през периода 2014 – 2020 г. Национална компания „Железопътна инфраструктура“ предлага за финансиране проектите по направленията София – Пловдив, Пловдив – Бургас (фаза 2), Русе – Варна и Карнобат Синдел. Отделно НКЖИ ще кандидатства с проектни предложения по Механизма за свързаност на Европа (Connecting Europe Facility).