» home » news » news
EN flagBG flag
Не сте влезли в системата

Sliven. News from the source. Last news

Областният управител участва в ритуала по повод 136 години от Освобождението на Сливен

17 January 2014 15:14,
Emission of: District Sliven 10 years ago, number of readings: 853
Снимка 1

На 17.01.2014 г. се навършват 136 години от Освобождението на Сливен от османско иго. По този повод ритуал-поклонение се проведе на площад „17 януари” в кв. „Клуцохор”. На това място на 5/17 януари 1878 г. Добри Чинтулов, макар и полусляп и болен, посреща първите руски войни и произнася пламенната си реч.

Заупокойна молитва в памет на загиналите и благодарствен молебен отслужиха Негово Високопреосвещенство Сливенският митрополит Иоаникий и свещенослужители от Сливен. Областният управител Корнелий Желязков поднесе венец пред паметната плоча на площада. Венци и цветя на признателност в памет на героите, отдали живота си за свободата, поднесоха още кметът на община Сливен Кольо Милев, ръководители на обществени и родолюбиви организации и граждани. По традиция честването се организира от община Сливен, Дружеството за приятелство с народите на Русия и ОНД, Сливенска митрополия, общинския клуб „Русофили” и Центъра за подготовка на специалисти.

По-късно г-н Желязков присъства на откриването на фотоизложбата „Бесарабските и таврийските българи - хроника на XX век”, подредена в зала „Май”. Експозицията беше открита със специалното участие на гости от Украйна и Молдова, като се показва за първи път в България. Тя представя живота на българите в областите Бесарабия и Таврия. Снимките отразяват раждания, кръщенета, сватби, погребения, има много родови снимки. Заснети са изпращания на войници, има снимки на опълченци, ученически, в работна обстановка, от домовете, а последните фотоси са от 60-те години на миналия век. Организатори са Общественият съвет за сътрудничество с бесарабско-таврийската диаспора - Сливен, община Сливен, Българският младежки клуб „Актив” – Одеса /Украйна/, с подкрепата на Всеукраинската обществена организация „Конгрес на българите в Украйна”, Центъра по българистика към Мелитополския държавен педагогически университет „Богдан Хмелницки“ и Мелитополското дружество за българска култура „Балкани“. Жителите и гостите на града могат да посетят изложбата до края на месеца.

Photos

Снимка 2Снимка 3Снимка 4Снимка 5Снимка 6Снимка 7