Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Други източници на новини

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

Етническите българи в Молдова и асоциирането на републиката в ЕС

05 февруари 2014 16:40,
Излъчване: Област Сливен преди 10 години, брой четения: 956
Снимка 1

Днес областният управител Корнелий Желязков представи пред медиите резултатите от срещите си с българската общност по време на посещението в Молдова от 18 до 20.01.2014 г. Той е бил придружаван от Деян Дечев – народен представител и член на Комисията по външна политика на Народното събрание.

Повод за визитата е била покана от Александър Гарановски - председател на район Тараклия, за подобряване на взаимовръзките на българите от Република Молдова с Република България. Г-н Желязков на място се е запознал с отражението на процеса по асоцииране на Република Молдова в Европейския съюз върху българското население.

Проведени са били срещи с Михаил Мокан - депутат в парламента на Република Молдова, Александър Гарановски - председател на район Тараклия, и Сергей Филипов - кмет на град Тараклия. Всички те са етнически българи и представляват българското население във властта. Многобройни са били и неформалните разговори с обикновените хора в Тараклия – потомци на български изселници.

При срещите е било посочено, че поминъкът на българското население е главно в сферата на селското стопанство, лозарството, винарството и хранително-вкусовата промишленост, експортно ориентирани към Русия и другите страни от Митническия съюз. Опасенията на представителите на българското население са, че асоциирането в ЕС ще затрудни и дори прекрати експорта към Митническия съюз, което ще срине местната икономика със всички неблагоприятни последствия – безработица, обедняване, емиграция, обезлюдяване. Поради тези причини, предпочитанията са за Митническия съюз пред асоциирането в ЕС. Това показват и резултатите от допитването, проведено на 02.02.2014 г. сред населението на район Тараклия. Като представители на страна-членка на ЕС, г-н Желязков и г-н Дечев са изразили мнение, че е важно Молдова да има своята европейска перспектива. Те обаче са заявили своето разбиране относно опасенията по асоциирането на Република Молдова към ЕС.

Обстановката в Молдова се усложнява още повече от призива на румънския президент Траян Бъсеску Румъния да анексира Молдова. В Румъния и сред румъноговорящото население на Молдова се надига националистическа вълна. Опасенията на българското население са, че ще се засили асимилаторската политика на централната власт в Кишинев, а след анексирането – на централната власт в Букурещ. Аналогични са опасенията и сред гагаузите, поради което набира популярност призивът Автономен район Гагаузия и район Тараклия да се обединят в автономна Буджакска република. Българите в Молдова са 68 хил. души, а гагаузите, които също подчертават българския си произход, са 157 хил. при население от 3,5 млн. жители на Молдова.

Г-н Желязков и г-н Дечев са изразили мнение, че подобни намерения за отделяне са крайни. Оптималната перспектива е район Тараклия да получи статут на Национално–културен район, което е достатъчно да предпази българското население там от асимилация, както и да получи допълнително финансиране на инфраструктурата. От друга страна и Европейският съюз недостатъчно категорично се противопоставя на намеренията на румънския президент.

В допълнение вътрешно-политическата обстановка в Република Молдова се изостря. Управляващата Либерално-демократическа партия, начело с премиера Юрие Лянка, губи популярност поради тежкото икономическо положение, съмненията за корупция, неумението да се придаде привлекателност на европейската перспектива за страната. На парламентарните избори през есента се очертава загуба на сега управляващата партия. Район Тараклия получава недостатъчни средства от централния бюджет, на което се дължи занемареността на социалната и икономическа инфраструктури. По тази причина се очаква загубата на Либерално-демократическа партия в района да бъде особено тежка.

Снимки

Снимка 2