» home » news » news
EN flagBG flag
Не сте влезли в системата

Sliven. News from the source. Last news

264 души са консултирани в регионалния офис на КЗД – Сливен през миналата година

07 February 2014 15:38,
Emission of: District Sliven 10 years ago, number of readings: 961
Снимка 2

„Въпреки действащия у нас Закон за защита от дискриминация, забраняващ всяка пряка или непряка дискриминация, неравното третиране остава сред най-сериозните нарушения на правата на човека”, отбеляза Мариана Жекова - регионален представител на Комисията за защита от дискриминация /КЗД/ на днешната си среща с областния управител на Сливен Корнелий Желязков. Целта на срещата бе г-н Желязков да се запознае по-обстойно с работата на комисията, провеждаща държавната политика в областта на равните възможности и равното третиране на гражданите на територията на Република България.

В регионалния офис на КЗД в Сливен и в изнесените приемни по общини и кметства от областта през миналата година са консултирани общо 264 граждани или представители на НПО. Най-много са сигналите за неравно третиране по признаците „лично или обществено положение”, „увреждане”, „възраст” и „етническа принадлежност”. То включва на първо място дискриминация в сферата на трудовата заетост – промяна на конкурсни условия при назначаване на работа, тормоз, неосигуряване на условия на труд на хора с увреждания, неправомерно освобождаване от работа, неравно третиране при определяне на трудови възнаграждения.

Продължават случаите на неравно третиране и в редица други сфери на обществен живот. Значителен е през годината броят на потърпевшите във връзка с недостъпна архитектурна среда в обществени сгради, както и на пригоден за инвалиди и детски колички градски транспорт. Продължават и сигналите за неоснователно намаляване процента на работоспособност от ТЕЛК, ограничаване на достъпа на роми до заведения и търговски обекти, грубо административно обслужване, неравно третиране от страна на здравната каса, грубо отношение или отказ за оказване на здравни услуги, тормоз в училище, откази за записване в детска градина или ясла, тормоз от страна на фирми за събиране на кредитни задължения и др. Г-жа Жекова разказа за интересни случаи от практиката на КЗД, по които е потърсена консултация.

Въпреки че броят на подадените през годината жалби е почти двойно по-голям от предходната година, това не означава, че случаите на неравно третиране са се увеличи двойно. По-скоро това е показател за по-добрата обществена осведоменост относно възможностите за защита от различните форми на дискриминация.

Във връзка с превенцията г-жа Жекова сподели, че е участвала през годината в 57 срещи с представители на държавни учреждения и ведомства, НПО, здравни, културни и образователни институции, частни фирми и др., на които са представени възможностите за защита при нарушено право на равно третиране. Особено важен фактор за формиране на морални ценности, за възпитание на качества като търпимост, толерантност, уважение и зачитане личността на другия, готовност за оказване на помощ и съдействие в подходящи моменти, недопускане на каквато и да било форма на дискриминация, са училищата. Затова и в тях регионалният представител на КЗД продължава работата по превенция на недискриминация. В тази връзка през 2013 г. е представен в редица училища обучителният пакет „Уроци по толерантност”, разработен от КЗД съвместно с Института по правата на човека – Дания, който дава знания за предразсъдъците и последствията от дискриминацията, за уменията за ползотворно взаимодействие с многообразието.

„През изминалите близо 5 години, откакто е открит офисът в Сливен, е постигнат голям напредък по отношение осведомеността на хората за правото им на равно третиране. Но ни предстои още много работа в тази насока, за да се гарантира, че равенството няма да остане само на думи, а ще се превърне в реалност”, сподели накрая г-жа Жекова.