» home » news » news
EN flagBG flag
Не сте влезли в системата

Sliven. News from the source. Last news

Подобряването на социалните услуги беше обсъдено при посещение на френска делегация в област Сливен

12 February 2014 17:05,
Emission of: District Sliven 10 years ago, number of readings: 937
Снимка 1

На 12.02.2014 г. областният управител Корнелий Желязков прие делегация, водена от Гийом Робер – съветник по сътрудничеството и културната дейност и директор на Френския институт в България. Той беше придружаван от Мариама Диало – аташе на Министерство на външните работи на Франция по правата на децата за Румъния, България и Молдова, Вероник Норт-Минка - аташе по въпросите на институционалното и техническо сътрудничество във Френското посолство, Мария Брестничка – координатор от Национална мрежа за децата и Майя Грозданова – консултант „Закрила на детето“ към УНИЦЕФ. В срещата участваха и експерти от областна администрация Сливен.

Г-н Робер каза, че са в Сливен по два повода: посещения на Социално-педагогическия интернат в с. Драгоданово и на мисията на „Лекари на света“ в Сливен. Той сподели, че все повече френското посолство взема участие в проекти по проблемите на защита правата на децата, по-конкретно – на младежкото правосъдие.

Г-жа Диало представи дейността си като регионален представител по правата на децата. Миналата година тя е посетила кв. „Надежда“ в Сливен и е имала среща с кмета на общината. Дейността й е насочена към оказване на подкрепа при реализиране на проекти за детско и майчино здраве, обучение на родители, младежко правосъдие. От особен интерес е реформата по деинституционализация, която се извършва в България, но е особено актуална и в Румъния и Молдова. Целта на обиколките й из страната е да се запознае с видовете социални услуги, които се предлагат в България и какво от френския опит може да бъде приложено тук. По думите на г-жа Диало темата за младежкото правосъдие е от особен интерес, защото и във Франция се натъкват на проблеми с български деца, които попадат в полезрението на органите на реда. Целта е френските власти да намерят правилния подход към тях. Френската гостенка разказа, че преди време със съдействието на УНИЦЕФ, Робер Бадентер – бивш министър на правосъдието на Франция, е посетил центрове за задържане на малолетни, срещнал се е с тогавашния си български колега Маргарита Попова и с представители на съдебната администрация и НПО. В резултат са направени препоръки в сферата на правосъдието за деца, които са залегнали в т.нар. Пътна карта за изпълнение на държавната политика в областта на правосъдието за детето.

От своя страна областният каза, че е удовлетворен от интереса на френската страна към проблемите в България и област Сливен в сферите на младежкото правосъдие и на интеграцията на уязвимите групи. За съжаление проблемите са значими и изискват тясно сътрудничество между държавата, общините и международни организации като УНИЦЕФ. „Затова и срещи като тази са много полезни за непосредствена обмяна на опит и търсене на решения. Отворени сме за мнения и препоръки“, каза г-н Желязков.

Гостите проявиха особен интерес към механизма на сътрудничество на областния управител с общините и гражданския сектор. Г-н Желязков представи правомощията на областния управител с акцент върху сферата на социалните услуги и здравеопазването, както и начините за финансиране на двата сектора. Представени бяха Областната стратегия за развитие на област Сливен, с фокус върху социалната политика, Областната стратегия за развитие на социалните услуги и новоучредения Областен съвет на децата. В заключение г-н Желязков каза, че като областен управител винаги ще съдейства за осъществяване на инициативите, насочени към подобряване на социалното положение на хората от областта.

Photos

Снимка 2Снимка 3