Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Други източници на новини

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

Център за майчино и детско здраве ще бъде разкрит в Сливен

18 февруари 2014 16:17,
Излъчване: Област Сливен преди 10 години, брой четения: 946
Снимка

На 18.02.2014 г. областният управител Корнелий Желязков се запозна с целта и дейностите по проекта на УНИЦЕФ „Център за майчино и детско здраве“. Проекта представиха Майя Грозданова – консултант „Закрила на детето“ и Вера Рангелова – координатор „Програми за ранно детско развитие“ към УНИЦЕФ. В срещата участваха още д-р Васислав Петров – изпълнителен директор на МБАЛ „Д-р Иван Селимински“, Иван Славов – заместник-кмет на община Сливен и експерти от областна администрация Сливен.

Целта на проекта е да реализира на практика модел на "Център за майчино и детско здраве" с основна дейност патронажни грижи за всички бременни, родилки и деца до 3 години. Осъществяването му ще допринесе за подобряване на майчиното и детско здраве, превенция на рисковете и насърчаване на ранното детско развитие в област Сливен. Здравно-информационните, здравно-обучителните и консултативни грижи ще се предоставят от квалифицирани медицински сестри/акушерки в дома на семействата и ще бъдат съобразени с индивидуалните потребности и медико-социални рискове за здравето и развитието на децата.

Моделът на "Център за майчино и детско здраве" и методиката за неговата дейност са изготвени от работна група към Министерство на здравеопазването и са одобрени от министъра на здравеопазването.

Центърът ще бъде разкрит като звено в съществуващата структура от системата на здравеопазването – Медицински център „Д-р Г. В. Миркович“ – гр. Сливен, към МБАЛ „Д-р И. Селимински“. По време на днешната среща беше обсъдена възможността с подкрепата на община Сливен централният офис на центъра да бъде разположен в гр. Сливен в помещения – общинска собственост, с изнесени работни места в Нова Загора, Котел и Твърдица.

Очаква да се бъде назначен персонал на центъра, състоящ се от ръководител, социален работник, технически сътрудник и медицински сестри/акушерки, обслужващи четирите общини – общо 21 души.

Проектът ще се финансира изцяло от УНИЦЕФ и ще се реализира за периода 2014-2017 г.

Г-н Желязков подкрепи осъществяването на проекта особено с оглед на това, че ще обхваща всички бременни, родилки и деца, а не само от уязвимите групи, както и че услугите ще достигнат до най-отдалечените населени места в област Сливен.