Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Други източници на новини

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

СЪВМЕСТНА ДЕКЛАРАЦИЯ НА МИНИСТЪР-ПРЕДСЕДАТЕЛЯ ПЛАМЕН ОРЕШАРСКИ И НА ПРЕЗИДЕНТА РОСЕН ПЛЕВНЕЛИЕВ

18 февруари 2014 16:22,
Излъчване: Област Сливен преди 10 години, брой четения: 895
Снимка

Пресслужба на Министерски съвет

 

През последните дни и седмици сме свидетели на опасни за демокрацията и единството на нацията действия.

Опитите за налагане на ненавист и нетърпимост към различния, настройването на българските граждани едни срещу други, заиграването с етническия мир и използването на езика на омразата, са неприемливи и категорично трябва да бъдат осъдени.

България е известна по света с толерантността, търпимостта и уважението към различния.

Страната ни извървя своя преход към демокрация като заложи на етническия мир и единството на българските граждани. Затова и в преамбюла на Конституцията са посочени общочовешките ценности, около които се обединяваме: свобода, мир, хуманизъм, равенство, справедливост и търпимост.

Постижение на стремежа ни да живеем в демократично общество е и конституционният принцип: всички граждани са равни пред закона. Не се допускат никакви ограничения на правата или привилегии, основани на раса, народност, етническа принадлежност, пол, произход, религия, образование, убеждения, политическа принадлежност, лично и обществено положение или имуществено състояние.

С влизането си в ЕС и НАТО България направи своя цивилизационен избор. Стабилността на институциите, липсата на дискриминация, свободата на словото, плурализмът и правото на свободен избор – религиозен или политически, са основополагащи за избрания път да изградим модерно и проспериращо общество.

Усилията на всички институции, политически партии, неправителствени организации, както и на отделни техни представители, трябва да се насочат към недопускане на насаждането на нетърпимост, успокояване на напрежението и спиране на разделението в обществото.

В навечерието на деня на Левски е недопустимо именно Апостолът на свободата, етническия мир и единението на нацията да бъдат използвани за постигане на краткосрочни политически цели и евтин популизъм. „Гледай народната работа повече от всички други, повече и от себе си да я уважаваш“, е казал Васил Левски. „Всичко се състои в нашите задружни сили, всекиму ще се държи сметка за делата“.

Днес повече от всякога трябва да подхождаме отговорно към запазването на основните демократични постижения. Загубването на което и да е от тях ще ни отдалечи от цивилизационния ни избор да бъдем равноправни с другите европейски народи. „Играем с живота на седем милиона българи, трябва зряло да се постъпва“, казва Левски.