» home » news » news
EN flagBG flag
Не сте влезли в системата

Sliven. News from the source. Last news

Представен проект на Оперативна програма „ Наука и образование за интелигентен растеж“ 2014-2020

20 February 2014 15:04,
Emission of: District Sliven 10 years ago, number of readings: 899
снимка

На 20 февруари в зала „Георги Данчев“ в Областна администрация Сливен се проведе информационната среща за представяне на проекта на ОП „Наука и образование за интелигентен растеж“ 2014-2020. Събитието бе организирано съвместно с Областния информационен център – Сливен. Участваха представители на общините в областта, Регионалния инспекторат по образование - Сливен, директори на училища, представители на Инженерно-педагогически факултет и Колеж Сливен към Технически университет София.

При откриването на информационната среща господин Корнелий Желязков подчерта, че „Наука и образование за интелигентен растеж“ е нова за България оперативна програма. Чрез нея за първи път така категорично, а не само на думи, науката и образованието са поставени като приоритет в развитието на страната.

Г-н Асен Петров, държавен експерт в Главна дирекция „Структурни фондове и международни образователни програми“ на Министерството на образованието и науката представи проекта на ОП „Наука и образование за интелигентен растеж“ 2014-2020. Г-н Петров подчерта, че програмата няма претенции да разреши всички натрупали се през годините проблеми в науката и образованието. Нейните приоритетни оси са ориентирани към инвестиции в тези направления, в които може бързо да се постигне интелигентен растеж.

Предвижда се програмата да има три приоритетни оси:

Приоритетна ос 1: Научни изследвания и технологично развитие;

Приоритетна ос 2: Образование и учене през целия живот;

Приоритетна ос 3: Образователна среда за активно социално приобщаване.

Първата приоритетна ос ще се финансира от Европейския фонд за регионално развитие, като голяма част от инвестициите ще бъдат за създаване и развитие на научна и иновационна инфраструктура, включително за ремонт на сгради и закупуване на модерно научно оборудване. Бенефициенти ще бъдат МОН, научни организации, висши училища и др.

Другите две приоритетни оси ще се финансират от Европейския социален фонд. Дейностите, в които ще се инвестира до голяма степен продължават или надграждат тези, които се изпълняваха по Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“ в предишния програмен период. Бенефициенти ще бъдат МОН, детски градини, училища, общини, читалища, НПО и др.

Представянето на проекта на ОП „Наука и образование за интелигентен растеж“ 2014-2020 предизвика голям интерес у присъстващите и оживена дискусия.

Photos

снимкаснимкаснимкаснимкаснимкаснимкаснимка