Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Други източници на новини

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

Областният управител прие посланика на Франция

27 февруари 2014 17:09,
Излъчване: Област Сливен преди 10 години, брой четения: 963
Снимка 1

На 27.02.2014 г. областният управител Корнелий Желязков прие Н.пр. Ксавие Лапер дьо Кабан - посланик на Франция в България. Той беше придружаван от Вероник Норт-Минка – аташе по въпросите на институционалното и техническо сътрудничество. Представителите на френската държава бяха тук за откриването на Център на „Лекари на света“ по проект за семейно планиране.

Г-н Желязков приветства госта, който е за първи път в Сливен. Негово превъзходителство прояви особен интерес към демографските тенденции в област Сливен, както и до каква степен икономическата криза се е отразила на региона като цяло и върху местното ромското население в частност.

Областният управител представи административно-териториалното устройство на областта. Той разказа за демографските проблеми в област Сливен и подробно обясни спецификата на ромската общност в общините на областта. Г-н Желязков подчерта, че в последните години има положителни промени в мирогледа на ромите към образованието, ранните бракове и високата раждаемост. Той посочи центъра на „Лекари на света“ за семейно планиране като добър подход за решаване на проблеми в общността. „Помощта, която се оказва от международни организации, трябва да е насочена към създаването на устойчиво поведение за интегриране“, каза г-н Желязков. Областният управител запозна френския гост с мерките на държавата за интеграция на уязвимите групи.

В края на срещата г-н Желязков покани Негово превъзходителство да посети културно-историческите забележителности на град Сливен и областта.

По-късно областният управител участва в официалната церемония по откриване на новия център на „Лекари на света”. Той беше открит от Н.пр. Ксавие Лапер дьо Кабан. Присъстваха още Кольо Милев – кмет на община Сливен, Антоанета Попеску - главен координатор на „Лекари на света”, Атанас Димитров – програмен координатор, представители на здравни и образователни институции, международни и български организации, партньори на „Лекари на света”, представители на местните общности.

По време на церемонията Маргарита Салтери - ръководител за мисията на „Лекари на света” в България, представи проект „Превенция на нежеланата бременност за уязвимото население на община Сливен“.

В словото си г-н Лапер дьо Кабан каза, че повече от 30 години „Лекари на света” работят в цял свят и оказват помощ на уязвимото население. В квартал „Надежда” в Сливен работят от 2004 г. Няколко последователни кампании за ваксинация, проведени от организацията, са довели до намаляване на детската смъртност. „С откриването на новия център населението ще получава лекарска помощ при добри условия и безплатни средства за контрацепция. Ще се оказва помощ на онеправданите по най-ефикасен начин”, каза той. По думите му идеята на програмата е жителите на един квартал, които са в много тежко положение, да се научат сами да се грижат за себе си, като се започне от репродуктивното и сексуално здраве. Това е много важно за жените, за тяхната независимост и автономност.

Пред медиите г-н Желязков изрази увереност, че успешната реализация на този проект ще е основание подобни проекти да се реализират и в другите общини и населени места на областта.

Помещенията на Центъра на „Лекари на света“ се намират в 8-мо основно училище и са предоставени от община Сливен.

Снимки

Снимка 2Снимка 3Снимка 4Снимка 5Снимка 6Снимка 8Снимка 7