» home » news » news
EN flagBG flag
Не сте влезли в системата

Sliven. News from the source. Last news

ОПРОВЕРЖЕНИЕ ОТ ОБЛАСТНИЯ УПРАВИТЕЛ

24 March 2014 17:45,
Emission of: District Sliven 10 years ago, number of readings: 1122
Снимка

УВАЖАЕМИ ГОСПОДИН ПОПОВ,

 

Ползвам се от правото си на отговор относно публикация в сайта на Агенция „Седмица“ под заглавие „Огромен скандал: Областният на Сливен Корнелий Желязков в афера за 550 хиляди, изнася Яне Янев!“. Разчитам, че съгласно принципите на обективната журналистика, ще публикувате отговора ми.

В публикацията са изложени твърдения, които не отговарят на действителността:

1. По отношение на посоченото, че съм отнел от Община Нова Загора 4 декара общинска земя, следва да Ви информирам, че въпросният имот е държавна собственост, актуван с Акт за държавна собственост №5304 от 18.09.2013 г.

В хода на изясняване на собствеността е отправено писмено искане до кмета на Община Нова Загора, с което сме изискали копия от всички документи, относими към имота. Видно от отговора, обективиран в писмо от 27.06.2013 г., Община Нова Загора не е представила такива документи, с които да удостовери че е собственик на имота, поради което се счита, че той е държавна собственост.

2. В областна администрация е образувана преписка от 02.09.2013 г. на Изпълнителния директор на „Напредък – Пътнически превози” АД, гр. Нова Загора за прекратяване на съсобствеността с държавата в поземления имот.

Прекратяването на съсобствеността се извършва на база пазарна оценка на съответния дял, извършена от независим оценител, на цена не по-ниска от данъчната оценка на имота /чл.93 от Правилник за прилагане на Закона за държавната собственост/. Продажбата е извършена по реда на чл.45а от Закон за държавната собственост и чл.36 от Закон за собствеността. Оценката на имота е около 23 хил.лв. за декар с ДДС, които са съпоставими с посочените във Вашата публикация 31 хил. лв. за останалите 14 декара от имота. По-ниската цена от оценителя може да бъде обоснована с това, че продаваната от нас идеална част от поземления имот е по-маломерена в сравнение със собствеността на дружеството.

3. Действително продажбата е извършена с компесаторни инструменти. Съгласно разпоредбата на чл. 8, ал. 1, т. 6 от Закона за обезщетяване на собственици на одържавени имоти плащания с компенсаторни и жилищни компенсаторни записи се извършват при придобиване недвижими имоти от съсобственици физически или частни юридически лица при ликвидиране съсобствеността между тях и държавата, държавни предприятия, еднолични акционерни дружества или дружества с ограничена отговорност с държавно имущество чрез доброволна или съдебна делба. При ликвидиране съсобствеността върху неподеляем имот съсобствениците имат право да придобият собствеността на целия неподеляем имот, като заплатят дела на държавата с компенсаторни записи.

Ето защо, в случай че се нареди плащане с горепосочените компенсаторни инструменти с депозитарна разписка само за цената на поземления имот, областният управител следва да приеме плащането, без да има право да го откаже.

4. В публикацията се внушава още и роднинска връзка с представителя на фирма „Напредък - пътнически превози“, което е само съвпадение във фамилните имена.