Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Други източници на новини

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

Пътуващ семинар- "Съвременното литературно образование- проблеми и перспективи"

27 март 2014 17:31,
Излъчване: ПХГ "Дамян Дамянов" преди 10 години, брой четения: 2244
семинар

На 27 март 2014 г. Хуманитарна гимназия „Дамян Дамянов“ бе домакин на пътуващ семинар на Пловдивския университет „Паисий Хилендарски“ на тема: „Съвременното литературно образование – проблеми и перспективи“. Преподаватели и студенти-абсолвенти в университета, базови учители от водещи училища в Пловдивски регион, заедно с учители от ХГ „Д. Дамянов“, очертаха някои от най-актуалните проблеми пред обучението по литература – форматът на тестово изпитване, който се оказва недостатъчно подходящ за оценяване на общата литературна компетентност; неумението на учениците да създават пълноценен текст; все по-отслабващия интерес към четенето у младите хора.

Като възможност и перспектива за решаването на тези проблеми бе посочено по-задълбоченото използване на връзките между изучаваните дисциплини, прилагането на похвати от методиката на чуждоезиковото обучение, провокирането на интерес и любопитство у учениците като първа стъпка към създаване на емоционална връзка с текстовете на литературните произведения.

Във втората част на семинара пред гостите бе представена Хуманитарна гимназия „Дамян Дамянов“. С голям интерес бяха изгледани филм за историята на училището и запис от постановка на театралната трупа. Коментирани бяха въпроси от историята и развитието на гимназията, като особено внимание бе отделено на ролята и мястото на училищното настоятелство.

Благодарим на доц. Д-р С. Райчева, преподавател по Методика на обучението по литература в ПУ; д-р гл.ас. Е. Петкова, преподавател в ПУ "П. Хилендарски", д-р М. Георгиева, хоноруван преподавател в ПУ; д-р В. Борисов – хоноруван преподавател в ПУ и на всички участници в семинара за ползотворната среща!

Методично обединение по български език и литература

Снимки

семинарсеминарсеминарсеминарсеминарсеминарсеминар