» home » news » news
EN flagBG flag
Не сте влезли в системата

Sliven. News from the source. Last news

Работна среща на областния управител с Клуба на стопанския ръководител

28 March 2014 14:20,
Emission of: District Sliven 10 years ago, number of readings: 916
Снимка 1

На 27.03.2014 г. по инициатива на Клуба на стопанския ръководител се проведе работна среща на областния управител с членовете на клуба.

Клубът на стопанския ръководител бе учреден наскоро, а негови членове са 27 бивши стопански ръководители, управители на държавни и общински фирми и предприятия и настоящи бизнесмени. Негов организационен ръководител е Георги Божев - бивш ръководител на редица държавни предприятия, секретар е бившият директор на общинското предприятие „Пътнически превози” Калина Димитрова, а сред учредителите са Кръстанка Шаклиян, Васил Йовчев, Здравко Костадинов, доц. Омайников, Михаил Михайлов, Росен Афузов, Илия Стоев и др. Новоучреденият клуб няма политическа насоченост, функцията му е изцяло експертна и е свързана с решаването на проблемите от управленски характер в общината.

Присъстващите проявиха интерес към разработената миналата година Стратегия за развитие на област Сливен (2014-2020), която им беше представена от експерти в областна администрация.

Г-н Желязков каза, че стратегията е приета в края на 2013 г., но вече има известно изпълнение на дейности по нея. За пример той даде приетият Регионален генерален план за ВиК (РГП) за област Сливен, който е съобразен със стратегията на областта. Според РГП ще се предоставят солидни суми за възстановяване и развитие на ВиК-сектора за следващите 15-години, като големите реконструкции трябва да се случат в следващите до 7 г. „Ако досега правехме магистрали, през този програмен период трябва да развием ВиК-сектора. Там има огромни технически, екологични, здравни, хигиенни и социални проблеми“, каза г-н Желязков.

Той съобщи и за стартирането на изпълнението на друга дейност, заложена в стратегията на областта – подобряване на пътната инфраструктура до ски-пистата на Чумерна. По Публичната инвестиционна програма община Твърдица е спечелила 600 хил.лв. и вече тече процедура по обществени поръчки. Има възможност сумата да бъде увеличена.

Областният управител съобщи, че на заседанието на Регионалния съвет за развитие, проведено същия ден в Стара Загора, фокусът е бил поставен върху професионалното образование. Анализът отново е показал, че има голям разрив между подготвяните кадри и потребностите на бизнеса. Затова той призова присъстващите стопански ръководители активно да поставят своите изисквания към професионалното образование. Следва да се организират форуми, на които да се търсят решения в тази сфера. Вече има и доста програми, които финансират студентски и ученически практики. Предстои въвеждането и на дуалната система, както и стартирането на Европейската гаранция за младежта, финансирана с европейски средства.

Г-н Желязков говори за въвежданите мерки за облекчаване на административната тежест от страна на държавата. Той заяви, че е готов да приеме препоръки от присъстващите за въвеждане на такива мерки и на областно и общинско ниво.

В отговор на въпрос от член на клуба, областният управител съобщи, че е постъпило запитване от Държавна агенцията за инвестиции относно подходящ терен със сграда за производство на автомобилни кабели. Направен е преглед на наличните терени, предложени са няколко, но на този етап никой имот не е удовлетворил напълно изискванията. Вариант за заинтересованата фирма е да си купи празен терен. Има такива терени западно от ЗММ, и общински, и държавни.

Присъстващите поискаха от областния управител да се наблюдават фирмите, които реално работят и да се подпомагат по всякакъв начин от държавата. В същото време беше изразена готовност за нови срещи, на които да се правят предложения и да се търсят съвместни решения на многото проблеми пред бизнеса. „Ние ще работим с Вас и ще Ви подкрепяме, ако и Вие работите с нас и за нас. От това до голяма степен зависи дали ще останем в Сливен, защото тук административното бездушие е огромно“, каза г-жа Шаклиян.

Областният управител отговори, че всеки е добре дошъл с проблемите, на които се натъква в административно отношение, но ще бъде по-удовлетворен, ако бизнесът идва с предложения за това как да се създават условия за успешно предприемачество.

Г-н Божев благодари от името на клуба за проведената среща и за това, че са били запознати с намеренията на администрацията за развитието на област Сливен.

Photos

Снимка 2Снимка 3Снимка 4