Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Други източници на новини

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

Дейностите в рамките на Националното честване „180 години българска индустрия” представи областният управител пред медиите

02 април 2014 14:55,
Излъчване: Област Сливен преди 10 години, брой четения: 897
Снимка 1

На 02.04.2014 г. областният управител Корнелий Желязков даде пресконференция. На нея той представи какво е свършил Инициативният комитет за Национално честване „180 години българска индустрия” на първото си учредително заседание.

Сред членовете на комитета са Негово Високопреосвещенство Сливенския митрополит, представители на Министерство на икономиката и енергетиката, Министерство на културата, кметовете на общини в област Сливен, Българска академия на науката, Българска стопанска камара, Българска търговско-промишлена палата, Национален политехнически музей, Национална библиотека „Св. Св. Кирил и Методий“, представители на сливенски научни, образователни и културни институции и на водещи предприятия от сектор „Текстил“.

Г-н Желязков информира, че по време на заседанието са били набелязани инициативите за отбелязване на годишнината от създаването на фабриката на Добри Желязков на и механизмите за тяхното осъществяване.

Дейностите са: Научна конференция за историята, състоянието и перспективите на текстилната промишленост; Мобилна публична изложба за живота и делото на Добри Желязков и историята на текстилната индустрия в България; Издаване на юбилеен сборник на ПГТО „Добри Желязков“ Сливен; Издаване на юбилеен брой за 180 години българска индустрия на списание „Текстил и облекло“; Издаване на книжка за деца и популяризиране чрез картинна приказка на делото на Добри Желязков; Премиера на документален филм за Добри Желязков и Добри Чинтулов; Откриване на изложба на текстилни произведения от Възраждането до наши дни; Излагане на султанския ферман; Ученически конкурс за статии в Уикипедия за Добри Желязков и текстилната индустрия в България и област Сливен; Откриване на паметна плоча в родната къща на Добри Желязков; Благоустройствени дейности на места, свързани с честването; Кръгла маса „Образование – бизнес в текстилната индустрия“.

Областният управител каза, че дейностите ще се осъществяват с течение на годината, като ще започнат през юни. Очаква се кулминацията да бъде по Димитровден – празника на Сливен, когато се връчва и наградата на общината за стопанска инициатива.

По предложение на присъстващи журналисти проявите могат да се използват и за укрепване на контактите между сливенски предприятия и такива от побратимени градове.

Снимки

Снимка 2Снимка 3