Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Други източници на новини

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

Професионалното обучение беше в центъра на заседанието на РСР на ЮИР

02 април 2014 14:59,
Излъчване: Област Сливен преди 10 години, брой четения: 860
Снимка 1

На пресконференцията си днес областният управител Корнелий Желязков информира медиите за проведеното в края на март в Стара Загора заседание на Регионалния съвет за развитие на Югоизточен район /РСР на ЮИР/.

Акцентът на срещата са били перспективите и очакванията пред професионалното образование и обучение /ПОО/ на територията на района. Анализът, направен от регионалните инспекторати по образование и висшите учебни заведения от ЮИР е показал, че е налице сериозна необвързаност между кадрите, излизащи от системата на ПОО и потребностите на бизнеса. Вместо това обучение да служи за преодоляване на високата младежка безработица, то я катализира още повече. Профилът на специалностите не отговаря на изискванията на бизнеса, а там, където отговаря, качеството му е ниско, предимно теоретично, а уменията на завършващите са неадекватни.

Затова според г-н Желязков е особено важно да се въведе дуалното образование, при което учениците в професионалните гимназии много по-активно ще практикуват усвояването на професията.

Във връзка с преодоляване на младежката безработица е било обсъдено и изпълнението на Европейската гаранция за младежта в контекста на разработения Национален план за изпълнение на Европейската гаранция за младежта, приет от Министерския съвет на 18.12.2013 г.

На ниво ЕС е създадена Инициатива за младежка заетост (ИМЗ) с бюджет от 6 милиарда евро за период от седем години (2014 - 2020 г.). Тя ще е отворена за всички региони с равнище на младежка безработица над 25 %. Инициативата е насочена към отделните лица, които не участват в никаква форма на заетост, образование или обучение. Понятието „гаранция за младежта“ се отнася до положението, когато младите хора получават добро предложение за работа, продължаване на образованието, чиракуване или стаж в рамките на срок от четири месеца след като останат без работа или напуснат системата на формалното образование.

Съгласно представените данни в пет от шестте статистически региона коефициентът на младежка безработица за населението на възраст 15-24 г. е над 30% през 2012 г. ЮИР е с коефициент на младежка безработица над 25% и дейностите по младежката гаранция ще се финансират и със средства по Инициативата за младежка заетост.

С регистрирането си в бюрото по труда младият човек ще бъде подпомогнат от специалисти, професионално ориентиран, мотивиран и насочен към подходящо обучение или заетост. Младежите, регистрирани в ДБТ, ще се обслужват от трудови посредници. На всеки регистриран безработен младеж ще бъде изготвен индивидуален план за действие, в който ще се определи и неговия профил. Съобразно този профил младежът ще получи предложение за работа (субсидирана или на първичния пазар на труда) или за обучение (за професионална квалификация, за придобиване на ключови компетентности, за продължаване на образованието).

През 2014 г. с приоритет ще се финансира обучение и заетост на младежите до 25 г. с основно и по-ниско образование (преждевременно напуснали образователната система), чиято регистрация в бюрата по труда е с продължителност до 4 месеца включително. За младежите с висше и средно образование, с продължителност на регистрацията в бюрата по труда до 4 месец включително, ще се финансира започването на първа работа (стажуване).

Изпълнението на националната гаранция за младежта стартира през януари 2014 г. с мерки и програми, финансирани със средства от държавния бюджет. От юни 2014 г. се предвижда стартиране на схеми, финансирани със средства от Европейския социален фонд, вкл. средства по Гаранцията за младежта, съгласно Инициативата за младежка заетост.

Снимки

Снимка 2