Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Други източници на новини

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

Областният управител отговори на въпроси на журналисти за 4-те декара в Нова Загора

02 април 2014 15:02,
Излъчване: Област Сливен преди 10 години, брой четения: 918
Снимка 1

На пресконференция днес областният управител Корнелий Желязков отговори на въпросите на журналисти във връзка с публикациите напоследък, че е „отнел от Община Нова Загора 4 декара общинска земя“ и се е възползвал лично от това.

Той съобщи, че са продадени 4,7 дка по 23 хил. лв. с ДДС всеки, които се намират в Индустриалната зона на Нова Загора, а не в центъра. Въпросният имот е държавна собственост, актуван с Акт за държавна собственост. Той е подаден в Агенцията по вписванията и оттам не са постъпили възражения.

Продажбата е извършена, за да се ликвидира съсобственост с „Напредък - пътнически превози” АД - Нова Загора. Съгласно кадастралния план на града от 2010 г. държавата се явява съсобственик с горната фирма на парцел с обща площ 17 дка.

Във връзка с твърденията, че имотът е общински, г-н Желязков поясни, че през 2003 г. Община Нова Загора е издала Акт за общинска собственост за около 2 дка, а не за 4,7 дка. Актуването обаче е било неправилно, тъй като имотът не отговаря на характеристиките за общинска собственост съгласно Закона за местното самоуправление и местната администрация. Освен това според Закона за общинската собственост актовете за общинска собственост нямат правопораждащо действие. Още повече, че актът е подлежал на вписване в Агенцията по вписванията, но това не е направено.

Съгласно законовите разпоредби (Закон за държавната собственост и Закон за собствеността) съсобственост се ликвидира без търг, като първо се предлага на другия съсобственик. В областна администрация е образувана преписка на Изпълнителния директор на „Напредък – пътнически превози” АД - Нова Загора за прекратяване на съсобствеността с държавата в поземления имот. Прекратяването на съсобствеността се извършва на база пазарна оценка на съответния дял, извършена от независим оценител, на цена не по-ниска от данъчната оценка на имота. Според г-н Желязков, предвид икономическата ситуация и местоположението на имота, оценителят е дал е една доста добра цена. Продажбата е извършена с компесаторни инструменти. Съгласно Закона за обезщетяване на собственици на одържавени имоти областният управител не може да откаже плащане с компенсаторни инструменти.

Така новозагорската фирма окрупнява своя имот (около 17,7 дка) и е в пълното си право да го препродаде. Г-н Желязков каза, че от медиите е научил, че имотът е бил продаден за около 30 хил. лв. на декар. По-високата цена е разбираема, тъй като е премахната тежестта на съсобствеността върху имота, пък и той вече е по-голям.

В деня на продажбата с писмо документацията за сделката с поземления имот е изпратена на Окръжна прокуратура съгласно установената практика.

На журналистически въпрос, Огнян Арабаджиев – заместник областен управител, отговори, че видно от автобиографията му, достъпна на сайта на областна администрация Сливен, той е бил изпълнителен директор на „Напредък - пътнически превози" АД - Нова Загора от януари 2007 г. до февруари 2008 г. Напуснал е заради несъгласие с инвестиционната дейност на предприятието.

Запитан дали ще предприеме някакви действия, областният управител Корнелий Желязков каза, че в момента проучва възможностите да поиска по съдебен път да се докаже дали това е случай на клевета или набеждаване. След като анализира реалните шансове с юристи, той ще предприеме или съответно няма да предприеме действия срещу Яне Янев.

Снимки

Снимка 2