» home » news » news
EN flagBG flag
Не сте влезли в системата

Sliven. News from the source. Last news

Областният управител отговори на въпроси на журналисти за 4-те декара в Нова Загора

02 April 2014 15:02,
Emission of: District Sliven 10 years ago, number of readings: 922
Снимка 1

На пресконференция днес областният управител Корнелий Желязков отговори на въпросите на журналисти във връзка с публикациите напоследък, че е „отнел от Община Нова Загора 4 декара общинска земя“ и се е възползвал лично от това.

Той съобщи, че са продадени 4,7 дка по 23 хил. лв. с ДДС всеки, които се намират в Индустриалната зона на Нова Загора, а не в центъра. Въпросният имот е държавна собственост, актуван с Акт за държавна собственост. Той е подаден в Агенцията по вписванията и оттам не са постъпили възражения.

Продажбата е извършена, за да се ликвидира съсобственост с „Напредък - пътнически превози” АД - Нова Загора. Съгласно кадастралния план на града от 2010 г. държавата се явява съсобственик с горната фирма на парцел с обща площ 17 дка.

Във връзка с твърденията, че имотът е общински, г-н Желязков поясни, че през 2003 г. Община Нова Загора е издала Акт за общинска собственост за около 2 дка, а не за 4,7 дка. Актуването обаче е било неправилно, тъй като имотът не отговаря на характеристиките за общинска собственост съгласно Закона за местното самоуправление и местната администрация. Освен това според Закона за общинската собственост актовете за общинска собственост нямат правопораждащо действие. Още повече, че актът е подлежал на вписване в Агенцията по вписванията, но това не е направено.

Съгласно законовите разпоредби (Закон за държавната собственост и Закон за собствеността) съсобственост се ликвидира без търг, като първо се предлага на другия съсобственик. В областна администрация е образувана преписка на Изпълнителния директор на „Напредък – пътнически превози” АД - Нова Загора за прекратяване на съсобствеността с държавата в поземления имот. Прекратяването на съсобствеността се извършва на база пазарна оценка на съответния дял, извършена от независим оценител, на цена не по-ниска от данъчната оценка на имота. Според г-н Желязков, предвид икономическата ситуация и местоположението на имота, оценителят е дал е една доста добра цена. Продажбата е извършена с компесаторни инструменти. Съгласно Закона за обезщетяване на собственици на одържавени имоти областният управител не може да откаже плащане с компенсаторни инструменти.

Така новозагорската фирма окрупнява своя имот (около 17,7 дка) и е в пълното си право да го препродаде. Г-н Желязков каза, че от медиите е научил, че имотът е бил продаден за около 30 хил. лв. на декар. По-високата цена е разбираема, тъй като е премахната тежестта на съсобствеността върху имота, пък и той вече е по-голям.

В деня на продажбата с писмо документацията за сделката с поземления имот е изпратена на Окръжна прокуратура съгласно установената практика.

На журналистически въпрос, Огнян Арабаджиев – заместник областен управител, отговори, че видно от автобиографията му, достъпна на сайта на областна администрация Сливен, той е бил изпълнителен директор на „Напредък - пътнически превози" АД - Нова Загора от януари 2007 г. до февруари 2008 г. Напуснал е заради несъгласие с инвестиционната дейност на предприятието.

Запитан дали ще предприеме някакви действия, областният управител Корнелий Желязков каза, че в момента проучва възможностите да поиска по съдебен път да се докаже дали това е случай на клевета или набеждаване. След като анализира реалните шансове с юристи, той ще предприеме или съответно няма да предприеме действия срещу Яне Янев.

Photos

Снимка 2