» home » news » news
EN flagBG flag
Не сте влезли в системата

Sliven. News from the source. Last news

ПРИВЕТСТВИЕ НА ОБЛАСТНИЯ УПРАВИТЕЛ НА ОБЛАСТ СЛИВЕН ДО ВТОРИЯ ОБЩОРЕПУБЛИКАНСКИ СЪБОР НА БЪЛГАРИТЕ В РЕПУБЛИКА МОЛДОВА

11 April 2014 17:04,
Emission of: District Sliven 10 years ago, number of readings: 853
Снимка

УВАЖАЕМИ СЪНАРОДНИЦИ,

 

Имам честта да Ви приветствам с провеждането на Втория Общорепубликански Събор на българите в Република Молдова.

Предвиденият дневен ред свидетелства, че се стремите да обсъждате и решавате най-значимите и актуални въпроси пред българската общност в Република Молдова.

От особена важност е признаването от Парламента на Република Молдова на законопроекта за „Особен статут на Тараклийския националнo-културен район”. Реализацията на искането ще допринесе за запазването сред Вас на българската култура, етика и традиции. Убеден в уместността на инициативата за Особен статут, съм търсил подкрепа за нея от българското правителство, българските депутати и евродепутати, обществеността и медиите.

Стремежът към съхраняването на етническата самобитност на българите в Република Молдова не е националистическа самоцел. Вашите икономически и социални постижения извън Родината - Майка са постигнати благодарение главно на запазените народно самосъзнание, висок морал, национална гордост и достойнство.

Искането за Особен статут на Тараклийския национално-културен район се отличава с изключителни премереност, рационалност и актуалност на фона на протичащите около Вас процеси на национализъм и сепаратизъм. Така, ние българите, отново даваме пример за трезвост и разум в напрегнатото съвремие.

Позволете ми още веднъж да Ви поздравя за провеждането на събора и да Ви пожелая благополучие и нови успехи!

 

С уважение,

КОРНЕЛИЙ ЖЕЛЯЗКОВ

Областен управител