» home » news » news
EN flagBG flag
Не сте влезли в системата

Sliven. News from the source. Last news

Национална кампания „Детската безопасност – споделена грижа и отговорност“ стартира днес

23 April 2014 13:36,
Emission of: District Sliven 9 years ago, number of readings: 920
Снимка 1

На 23.04.2014 г., по време на заседание на Съвета на децата към Държавната агенция за закрила на детето, се дава официален старт на Националната кампания „Детската безопасност - споделена отговорност и грижа“. Организатор е Държавната агенция за закрила на детето с активното съдействие на държавни институции, граждански организации и общини. Областна администрация Сливен е един от партньорите в кампанията.

Пред ДНА - Сливен Българският червен кръст – Сливен в партньорство с областна администрация дадоха началото на кампанията в област Сливен. Младежите от БЧК показаха как се оказва първа медицинска помощ при различни инциденти. Демонстрацията наблюдава заместник областният управител Огнян Арабаджиев.

Особен интерес у гражданите предизвика тестването с т. нар. алкоочила. Те симулират виждане с различен промил алкохол и позволяват на трезва глава да се види как изглежда светът след употреба на алкохол.

Държавната агенция за закрила на детето обяви 2014-та за година на правата на децата в България. Предвиждат се информационни кампании, детски конкурси, конференции, дискусии и срещи между отговорните за децата институции в различни градове в страната.

Оперативните цели на кампанията са да повлияе на национално ниво за повишаване на обществената ангажираност по отношение на:

- намаляване на степента на наранявания при децата при пътни инциденти и битов травматизъм за превенция на рисковете;

- да помогне за предотвратяване на детските наранявания чрез повишаване на информираността, знанията и уменията за справяне с проблема;

- да подкрепи разработването и съблюдаването на планове за действие на местно и национално ниво, ограничаващи нараняванията при децата;

- да ускори приемането, прилагането и изпълнението на програми за безопасността на децата, основани на доказани добри практики на европейско и национално ниво.

Дейностите в рамките на кампанията са провеждане на национален конкурс за детска рисунка и фотография/фотоколаж на тема „Победи опасността” за деца от 5 до 18 години. Организира се и конкурс за реализация на инициативи, програми и проекти по превенция на рисковете от злополуки и наранявания при деца. Конкурсът е за училища, читалища, детски градини, клубове и школи за деца, домове за деца, лишени от родителска грижа и неправителствени организации.

ПРИКАЧЕНИ ФАЙЛОВЕ:

Photos

Снимка 2Снимка 3Снимка 4

Files