» home » news » news
EN flagBG flag
Не сте влезли в системата

Sliven. News from the source. Last news

Как да „Управляваме заедно“ представиха в областна администрация

08 May 2014 16:01,
Emission of: District Sliven 9 years ago, number of readings: 959
снимка 1

На 08.05.2014 г. се проведе съвместна пресконференция на областния управител Корнелий Желязков и членове на Областния и Общински съвети на децата. Поводът беше спечеленият от Общинския съвет на децата – Сливен проект „Управляваме заедно“. Той е в рамките на по-големия „Насърчаване на детското участие чрез укрепване ролята на детските/младежки съвети на училищно, общинско, областно и национално ниво“, който се осъществява в партньорство между УНИЦЕФ България, Държавната агенция за закрила на детето /ДАЗД/ и Фондация „Партньори-България“, с подкрепата на Министерство на образованието и науката. На пресконференцията присъстваха и заместник областният управител Неджми Ахмед и Ани Николова от Младежки дом – Сливен.

Проектът „Управляваме заедно“ ще се изпълнява на областно ниво, а заложените дейности ще се реализират в градовете Котел, Нова Загора и Твърдица, както и в малките и отдалечени села Стара река, Ябланово, Стрелци, Соколарци, Бяла паланка и др.

Една от дейностите на проекта е дебат на тема „Това правителство трябва да промени образователната система“ и кръгла маса с участието на ученици, родители, учители и институции. Стана ясно, че за дебата е избран т.нар. британски парламентарен тип, при който 4 отбора по двама дебатьори ще представляват правителството и опозицията. Те ще защитават или ще опонират на онова, което трябва да се промени в системата на образованието. Накрая ще се излезе с общи предложения, които ще бъдат отправени към съответните компетентни органи.

Г-н Желязков разясни процедурните стъпки за инициирането на законодателни или други нормативни промени. Той каза, че някои от проблемите могат да се разрешат на областно или общинско ниво, други – на ниво министерства и комисии към парламента, а някои проблеми изискват съвместни действия. Затова той посъветва участниците целенасочено да отправят препоръките си към онези, които реално могат да ги вземат предвид и да реализират промени.

В рамките на проект „Управляваме заедно“ ще се организират срещи „на терен“ с деца и младежи в малките населени места от област Сливен. Целта е на място да се дискутират проблемите на младежите в отдалечените села. Техни представители пък ще бъдат поканени да участват в заседания на Областния съвет на децата – Сливен. Областният управител заяви, че като партньор по проекта за насърчаване на детското участие, ще осигури транспорт за членовете на съвета, които ще посетят селата. Г-н Желязков възложи на заместника си г-н Ахмед да съдейства при организирането и осъществяването на срещите.

Други дейности на проект „Управляваме заедно“ са участие на членове на детския съвет в работата на комисии и сесии на общинските съвети, симулации на техни сесии, запознаване със областния и общинските планове за младежта и др. Утре се планира ученици да „заместят“ областния управител, кметове и заместник-кметове, директори на дирекции в различни институции от област Сливен.

Photos

Снимка 2Снимка 3Снимка 4Снимка 5Снимка 6