» home » news » news
EN flagBG flag
Не сте влезли в системата

Sliven. News from the source. Last news

12 май – Световен ден на медицинските сестри

12 May 2014 11:41, Hristina Atanasova
Emission of: Med. center Mirkovich 9 years ago, number of readings: 2634
12 май – Световен ден на медицинските сестри

ЧЕСТИТ ПРАЗНИК !

На 12 май отбелязваме Световния ден на сестринството. На тази дата е родена Флорънс Найтингеил, смятана за основател на модерното сестринство и за една от 100-те най-влиятелни жени на всички времена.

 

Гениална в организацията и нововъведенията, Флорънс Найтингеил допринася за пълната промяна във възгледите към професията, като я превръща в ценна и уважавана от обществото.

 

Флорънс Найтингеил прави истинска революция в обслужването на ранените и болни войници по време на Кримската война. Ръководейки група от медицински сестри, обучени от нея, тя изцяло поема под свои грижи медицинския комплекс на болницата Скутари - Турция, независимо от скептицизма на лекарите.

 

Благодарение на установените от Найтингеил стандарти за обслужване на ранените и болни от холера и дезинтерия войници, смъртността спада от 42% на 4%. Постижението я превръща в национална героиня на Англия.

 

През следващите 16 години, след войната основателката на сестринството се заема с реформа на медицинското обслужване и общественото здравеопазване.

 

През 1859 г. Флорънс Найтингеил издава книгата „Бележки за болниците“, в която разграничава основните принципи и стандарти на болниците и грижите за пациентите.

 

Една година по-късно основава и първото светско сестринско училище „Найтингеил“ и дом за практикуващи сестри към болницата „Сейнт Томас“ в Лондон.

 

През 1907 г. става първата жена, която получава ордена за специални заслуги, наричана „Дамата с лампата“, защото смята, че работата на медицинската сестра продължава и нощем.

 

Флорънс Найтингеил оказва дълбоко влияние върху болничното обслужване и придава благородство на сестринската професия, продължаващо и в наши дни.

 

Според американска класация поради широкия диапазон на задължения и способности, които има медицинската сестра, професията е в челните позиции на 10-те най-престижни професии, заедно с тези на учения, лекаря, полицая, свещеника и др.