Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Други източници на новини

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

Областният управител г-н Марин Кавръков проведе среща с американския професор Бернард Кук

28 октомври 2009 17:48,
Излъчване: Област Сливен преди 14 години, брой четения: 1335
Областен управител г-н Марин Кавръков и проф. Кук

На 28.10.2009 г. от 10 часа в заседателната зала на Областна администрация в Сливен по покана на областния управител г-н Марин Кавръков се проведе среща с американския професор Бернард Кук.

На срещата присъстваха зам. областните управители г-н Пейчо Пейчев и г-н Христо Карабекиров, експерта за връзки с обществеността г-жа Цветана Ненова, общински съветници и много граждани.

Общуванията между народите на България и Съединените американски щати, които имат близо двувековна история са важна част от голямата и изключително актуална тема днес, за взаимоотношенията между Европа и Америка през последните две столетия.

Основна тема на проведената среща днес беше Парижкия договор и отношенията между САЩ и България.

Ньойският договор е договор между България и страните от Антантата, поставил край на участието на България в Първата световна война. Подписан от министър-председателя Александър Стамболийски на 27 ноември 1919 г. в кметството на парижкото предградие Ньой сюр Сен. Ньойският договор за мир е наложен на България след поражението й в Първата световна война 1914 г.-1918 г. Страната ни е лишена от значителни територии, населени с компактно българско население. България. губи Западна Тракия, Южна Добруджа и Западните покрайнини. Пак по силата на Ньойския мирен договор на България и е отнето правото да има своя наборна армия.

През този период България изплаща на съглашенските сили и техните балкански съюзници репарации в размер на 65 000 000 златни франка.

Проф. Бернард Кук представи американската позиция и съпричастността на Америка в наложения насила договор за България.

Той направи анализ на действията на анкетната група на Удроу Уилсън, свързана с изработването на мирния договор с България. Негативното отношение на анкетната група се отразява на окончателния вариант на мирния договор. Според представителите на анкетната група този договор е сериозна предпоставка за нови проблеми на Балканите и в Европа.

Областният управител г-н Марин Кавръков благодари на проф. Бернард Кук за изнесената лекция. Той използва случай да припомни на всички присъстващи в залата за позабравения български дипломат Стефан Панаретов. Родом от Сливен той е първият български посланик на България в САЩ. На този пост е 11 години. Включен е в състава на българската делегация на Парижката мирна конференция, по време на която се подготвя Ньойския мирен договор. Умира на 19 октомври 1931 г. във Вашингтон. Заедно със съпругата си Лидия Гейл, той завещава значителни суми на Българската академия на науките и Американския колеж в София.

Областният управител г-н Кавръков помоли проф. Бернард Кук да помогне за откриването на гроба на българина, който участва в активното изграждане на българо-американските отношения.

В края на срещата областният управител г-н Кавръков предложи на проф. Бернард Кук и гостите си да посетят Регионалния исторически музей.

Проф. Бернард Кук беше впечатлен и удивен от богатото историческо наследство и добре подредената колекция в Регионалния исторически музей- Сливен.

 

 

Снимки

Участници в работната срещаУчастници в работната срещав Регионалният исторически музей