Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Други източници на новини

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

„Белянка“ от с. Чинтулово е номинирана за „Живи човешки съкровища“

21 май 2014 12:58,
Излъчване: Област Сливен преди 9 години, брой четения: 1001
Снимка

На 21.05.2014 г. в областна администрация Сливен се събра комисия, назначена от областния управител, за да разгледа кандидатурите в регионалния етап за попълване на Националната система „Живи човешки съкровища – България-2014 г.“

Експертната комисия бе в състав: председател - гл.ас. д-р Миглена Иванова от Институт за етнология и фолклористика с етнографски музей към БАН, и членове – д-р Владимир Демирев – етнолог и фолклорист от Регионален исторически музей Сливен и местния краевед Васил Дечев. В заседанието на комисията участва и Даниела Вълева –служител на областна администрация, която координира процеса.

Комисията допусна обичая „Белянка“, представен от Народно читалище „Светлина 1930“ – с. Чинтулово, община Сливен, за участие от името на област Сливен в националния етап за попълване на НС „Живи човешки съкровища – България-2014 г.“, раздел „Едногласно женско групово фолклорно пеене“.

„Белянка“ съществува повече от 100 г. в с. Чинтулово, като представя как жените са избелвали платната за чеиза на децата си.

Попълването на НС „Живи човешки съкровища“ се извършва на две години на регионално и национално равнище. Право на номинации имат народните читалища. Селектираните от регионалната комисия кандидатури се разглеждат от национална комисия и избраните от нея се вписват в Национална представителна листа на нематериалното културно наследство. Церемонията по обявяване на живите човешки съкровища ще се състои в Министерство на културата на 24 юни 2014 г.