» home » news » news
EN flagBG flag
Не сте влезли в системата

Sliven. News from the source. Last news

„Белянка“ от с. Чинтулово е номинирана за „Живи човешки съкровища“

21 May 2014 12:58,
Emission of: District Sliven 9 years ago, number of readings: 1003
Снимка

На 21.05.2014 г. в областна администрация Сливен се събра комисия, назначена от областния управител, за да разгледа кандидатурите в регионалния етап за попълване на Националната система „Живи човешки съкровища – България-2014 г.“

Експертната комисия бе в състав: председател - гл.ас. д-р Миглена Иванова от Институт за етнология и фолклористика с етнографски музей към БАН, и членове – д-р Владимир Демирев – етнолог и фолклорист от Регионален исторически музей Сливен и местния краевед Васил Дечев. В заседанието на комисията участва и Даниела Вълева –служител на областна администрация, която координира процеса.

Комисията допусна обичая „Белянка“, представен от Народно читалище „Светлина 1930“ – с. Чинтулово, община Сливен, за участие от името на област Сливен в националния етап за попълване на НС „Живи човешки съкровища – България-2014 г.“, раздел „Едногласно женско групово фолклорно пеене“.

„Белянка“ съществува повече от 100 г. в с. Чинтулово, като представя как жените са избелвали платната за чеиза на децата си.

Попълването на НС „Живи човешки съкровища“ се извършва на две години на регионално и национално равнище. Право на номинации имат народните читалища. Селектираните от регионалната комисия кандидатури се разглеждат от национална комисия и избраните от нея се вписват в Национална представителна листа на нематериалното културно наследство. Церемонията по обявяване на живите човешки съкровища ще се състои в Министерство на културата на 24 юни 2014 г.