» home » news » news
EN flagBG flag
Не сте влезли в системата

Sliven. News from the source. Last news

Областният управител приветства децата от Международния детски фолклорен танцов фестивал

22 May 2014 16:05,
Emission of: District Sliven 9 years ago, number of readings: 890
Снимка

На 22.05.2014 г. областният управител Корнелий Желязков посрещна представители на 12-те страни-участнички в 18-ия Международен детски фолклорен танцов фестивал „Приятелство без граници”.

Той приветства с добре дошли децата и техните ръководители от България, Албания, Индия, Молдова, Полша, Русия, Словакия, Сърбия, Тайван, Турция, Украйна и Унгария. „От дълги години следя фестивала и съм негов почитател. Смятам, че фолклорът е най-добрият начин за изразяване на идентичността, културата и традициите на един народ или етнос. Това е и начинът да опознаеш, разбереш и приемеш другите. Убеден съм, че и тази година фестивалът ще постигне своята мисия за създаване на многобройни и дългогодишни приятелства“, каза той.

Ваня Шишкова – началник отдел „Образование, култура и вероизповедания” в община Сливен, представи на областния управител участниците. Домакин и гости си размениха подаръци.

Символичният домакин на 18-ия Международен детски фолклорен танцов фестивал „Приятелство без граници” е танцов състав „Аглика” при 11 СОУ „Константин Константинов”. От Сливен в концертите участват още танцовите състави „Веселие” при 1 СОУ „Хаджи Мина Пашов”, „Детелина” при 12 ОУ „Е.Багряна”, „Българче” при 2 ОУ „Христо Ботев” и НЧ „Х.Димитър 1937”, „Тракийче” при Детски комплекс и танцовите състави при Културно-просветното дружество на каракачаните в Сливен и кв. Речица. Програмата на фестивала включва утвърдени във времето прояви – срещи по училища и институции, участие в тържествения ритуал по повод 24 май – празник на българската просвета и култура, концерти на открита сцена на пл. „Хаджи Димитър” и в 11 селища на община Сливен.

По този повод г-н Желязков предложи догодина прояви да се организират и в другите общини на област Сливен и ще лобира пред кметовете им за това.

Photos

Снимка 1Снимка 2Снимка 3Снимка 4Снимка 5Снимка 6Снимка 7Снимка 8Снимка 9Снимка 10