Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Други източници на новини

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

ЗАПОЧВАТ ПРОЯВИТЕ ЗА НАЦИОНАЛНОТО ЧЕСТВАНЕ НА 180 г. БЪЛГАРСКА ИНДУСТРИЯ

06 юни 2014 15:44,
Излъчване: Област Сливен преди 9 години, брой четения: 917
Лого

През 2014 г. се навършват 180 години от създаването на първата текстилна фабрика на Балканите – тази на видния наш съгражданин Добри Желязков. По този повод беше създаден Инициативен комитет за отбелязване на годишнината, който разработи богата и разнообразна програма. Тя включва множество дейности през цялата година, като се планира кулминацията на честването да бъде на 26 октомври - Димитровден и Празник на град Сливен.

Дейностите в рамките на националното честване започват на 13.06.2014 г. и са във връзка с Деня на леката промишленост. На тази дата в гр. Сливен се организира кръгла маса под надслов „Образование, квалификация и реализация в текстилната индустрия“. Тя ще се проведе от 10.30 ч. в зала „Май“ – гр. Сливен. Ще бъдат направени няколко презентации от водещи специалисти в Министерство на икономиката и енергетиката, Българската стопанска камара, „Факултет и Колеж“ - Сливен и ПГТО „Добри Желязков“ – Сливен. Поканени за участие са кметовете на общини, представители на министерства, образователни институции, синдикати, работодателски организации, водещи бизнесмени.

От 13.30 ч. на 13.06.2014 г. ще бъде открита паметна плоча на Добри Желязков в родната му къща.

От 15.00 ч. на същата дата пред паметника на Добри Желязков (пред НТС) ще бъде открита мобилната изложба „Добри Желязков – Фабрикаджията – първият български предприемач“.

Проявите се организират от областна администрация Сливен, община Сливен, Федерацията на независимите синдикални организации от леката промишленост, Браншовия съюз на производителите на текстил и Националния музей на текстилната индустрия – Сливен.