Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Други източници на новини

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

Проведе се съвместно заседание на Регионалния съвет за развитие и Регионалния координационен комитет на Югоизточен район

06 юни 2014 16:27,
Излъчване: Област Сливен преди 9 години, брой четения: 887
Снимка 1

На 06.06.2014 г. в областна администрация Стара Загора се проведе съвместно заседание на Регионалния съвет за развитие и Регионалния координационен комитет на Югоизточен район. То бе председателствано от Теодора Иванова - заместник-областен управител на област Стара Загора. Участие взеха представители на министерства, областни управители и кметове на общини в Югоизточен район, представители на Управляващите органи на Оперативните програми и Областния информационен център-Стара Загора, представители на синдикални и браншови организации, НПО и академични среди на територията на района.

Акценти на заседанието бяха: Представяне, обсъждане и одобряване на Годишния доклад за наблюдение изпълнението на Регионалния план за развитие на Югоизточен район за 2013 г.; Представяне на информация за хода на операциите по Оперативните програми в Югоизточен район към месец май 2014 г.

Регионалният съвет за развитие обсъди и одобри Годишния доклад за наблюдение изпълнението на Регионалния план за развитие на Югоизточен район за 2013г., отчитащ промените в социално-икономическите условия и политиките за развитие на национално, регионално и местно ниво, както и постигнатия напредък по изпълнението на целите и приоритетите на Регионалния план за развитие. Високата усвояемост на европейски средства в района през последните години и сравнително високите стойности на социално-икономическите показатели за района са предпоставка за ефективно изпълнение приоритетите на плана. По всяка една от целите е констатиран напредък, като по-съществените положителни промени са свързани с подобряване на транспортната, техническа и бизнес инфраструктура, подобряване на туристическите атракции и обновление на градската среда. В годишния доклад е извършен и преглед на изпълнението на мерките за предотвратяване, намаляване или отстраняване на предполагаемите неблагоприятни последствия от осъществяването на плана, както и изпълнението на мерките за наблюдение и контрол при неговото прилагане през 2013 г., по компоненти и фактори на околната среда. Представителите на Управляващите органи на Оперативните програми, съфинансирани от фондовете на ЕС, представиха обобщена информация за напредъка в усвояването на СКФ в Югоизточен район към месец май 2014г. Общият брой сключени договори по Оперативните програми в ЮИР е 1 009 бр. на обща стойност - 2 728 588 204 лв. С най-голям брой проекти е ОП „Човешки ресурси” - 475 броя, а най-висок относителен дял от средствата реализирани по Оперативните програми на територията на ЮИР е този на ОП „Транспорт” с 36,8 % (1 003 045 082 лева), ОП „Околна среда” - 32,2 % (879 342 044 лева) и ОП „Регионално развитие” - 16,6 % (454 213 656 лева).

Най-голям брой проекти са сключени в област Бургас - 358 бр., следвана от област Стара Загора - 315 бр., област Ямбол -172 бр. и област Сливен - 143 бр.

Реализираните проекти на територията на Югоизточен район допринасят за постигане на една модернизирана местна и регионалната инфраструктура, обслужваща бизнеса и населението, подобрена икономическа и жизнена среда. Въздействието и ефектът от успешното реализиране на проектите по Оперативните програми на територията на Югоизточен район е база за постигане на устойчиво и балансирано регионално развитие.

Заседанието на РСР бе осемнадесетото по ред и последно под председателството на областния управител на Стара Загора Живка Аладжова за тази година. В края му днес Теодора Иванова връчи плакета на областта домакин на Ахмед Мехмедов – зам.-областен управител на Ямбол. Областна администрация Ямбол ще приеме следващото заседание на Съвета.

Снимки

Снимка 2Снимка 3