» home » news » news
EN flagBG flag
Не сте влезли в системата

Sliven. News from the source. Last news

Заместник областният управител Неджми Ахмед участва във форум за реформата в детското правосъдие

11 June 2014 16:47,
Emission of: District Sliven 10 years ago, number of readings: 948
Снимка

На 10-11.06.2014 г. заместник областният управител Неджми Ахмед участва в София в конференция на тема „Деца в конфликт със закона – реформа на системата за детско правосъдие в съответствие с международните стандарти и най-добрия интерес на детето“. Двудневната конференция бе организирана от Народното събрание, Министерството на правосъдието и УНИЦЕФ България с подкрепата на Посолството на Франция и Българо-Швейцарската програма за сътрудничество.

Председателят на Народното събрание Михаил Миков и вицепремиерът и министър на правосъдието Зинаида Златанова откриха националния форум. Участие взеха още Лазар Лазаров - заместник-министър на труда и социалната политика, Константин Пенчев - национален омбудсман, Таня Радочай - представител на УНИЦЕФ за България, както и представители на съдебната власт, Европейската комисия, български и международни експерти, НПО.

Целта на събитието беше да подкрепи подготовката и изпълнението на реформата на системата за детско правосъдие в страната и да обсъди възможностите за нейното ускоряване в контекста на ангажиментите на България като член на ЕС и страна по Конвенцията на ООН за правата на детето.

По време на форума беше направен анализ на действащата правна и административна рамка и съвременните европейски и международни стандарти в областта на детското правосъдие, както и препоръки за необходими законодателни промени.

Конференцията е в рамките на проект „Укрепване на правния и институционалния капацитет на съдебната система в сферата на младежкото правосъдие“, по Тематичен фонд „Сигурност“ на Българо-швейцарската програма за сътрудничество. Той се изпълнява от Министерство на правосъдието, с краен срок - юни 2016 г. и бюджет – 1 628 340 лв.

Според доклад на УНИЦЕФ правата на десетки хиляди деца в Централна и Източна Европа, както и централна Азия се нарушават ежедневно, включително правото на здравеопазване, правото на качествено образование, правото да не бъдат подлагани на злоупотреби, насилие и експлоатация. Много от тях са жертви на престъпление, често извършвано от техните близки.

Детското правосъдие в България е в процес на реформа вече над десетилетие. Действащата правно-административна рамка включва няколко системи - съдебна, административна и система за закрила на детето, които понякога функционират паралелно и не успяват да гарантират най-добрия интерес на детето в съответствие с международните стандарти. Необходими са промени в нормативната рамка в съответствие с принципите на европейските и международни инструменти и за да бъде обезпечено спазването на правата на детето в съдебни процедури, в които децата участват като заподозрени, обвиняеми или извършители.

На фона на представени добри практики от България, Франция, Нидерландия и Великобритания, конференцията „Деца в конфликт със закона“ подкрепи сътрудничеството на най-високо политическо и експертно равнище между представителите на изпълнителната, законодателната и съдебната власт за изпълнението и ускоряването на реформата на системата за детско правосъдие съгласно поетите от България ангажименти.