» home » news » news
EN flagBG flag
Не сте влезли в системата

Sliven. News from the source. Last news

Мерки за превенция от „Син език” дискутира днес Областната епизоотична комисия – Сливен

09 July 2014 13:17,
Emission of: District Sliven 9 years ago, number of readings: 901
Областна епизоотична комисия

На 09.07.2014г. от 10:00 часа в Областна администрация Сливен се проведе заседание на Областната епизоотична комисия.

Под председателството на заместник областния управител Неджми Ахмед, комисията дискутира появилия се случай на заболяването “Син език” в с. Мандрица, общ. Ивайловград, обл. Хасково.

Набелязани бяха конкретни мерки за предотвратяване появата и разпространението на болестта на територията на областта.

Взе се решение кметовете на населените места да разпоредят преброяване на едрите и дребните преживни животни, отглеждани в селищата на територията на общините Сливен и Нова Загора.

Директорът на ОДБХ-Сливен ще разпореди извършване на клинични прегледи през две седмици на едрите и дребните преживни животни в общините Сливен и Нова Загора.

Директорът на ОДБХ-Сливен следва да разпореди извършването на стриктен предкланичен и следкланичен преглед, съгласно изискванията на Регламент (ЕО) № 854/2004 в месодобивните предприятия на територията на общините Сливен и Нова Загора.

Бе взето решение за забрана на пашата на всички податливи към заболяването животни в селищата на общините Нова Загора и Сливен в часовете с активен летеж на насекомите, пренасящи заразата – от 19:00 до 08:00 часа.

Забранява се провеждането на пазари и изложби на едри и дребни преживни животни на територията на селищата на общините Сливен и Нова Загора.

Собствениците на животновъдни обекти на територията на селищата на общините Сливен и Нова Загора, в които се отглеждат едри и дребни преживни животни да не позволяват при паша и водопой смесване с други стада, както и закупуване на преживни животни с неизвестен здравен статус и непридружени с ветеринарно-медицински свидетелства. Да извършват периодична обработка на животните с репеленти.

Следва да се извърши проверка, относно изправността на техниката за извършване на дезинфекция и дезинсекция.

Заболяването не е опасно за човека, но може да доведе до големи загуби на животновъдите.

Photos

Областна епизоотична комисияОбластна епизоотична комисияОбластна епизоотична комисияОбластна епизоотична комисия