» home » news » news
EN flagBG flag
Не сте влезли в системата

Sliven. News from the source. Last news

Национална среща на пилотните детски съвети

23 July 2014 11:07,
Emission of: District Sliven 9 years ago, number of readings: 936
Снимка 1

На 22.07.2014 в 18 ч. стартира тридневната национална среща на пилотните детски съвети в България. Събитието се провежда в Боровец и е част от проекта „Насърчаване на детското участие чрез укрепване ролята на ученическите съвети на училищно, общинско, областно и национално ниво”. Проектът се изпълнява от фондация „Партньори – България” в партньорство с УНИЦЕФ България, Държавната агенция за закрила на детето /ДАЗД/ и с подкрепата на Министерство на образованието и науката.

На откриването приветствие към участниците поднесе Неджми Ахмед – заместник областен управител на област Сливен, която е първата за страната ни с учреден и вече действащ Областен съвет на детето. Заместник областният управител изрази задоволството си от това, че в всички съвети, формирани на територията на областта, вече работят успешно и изразяват желанието си да се развиват и да стават все по-продуктивни в дейностите си. Той пожела добрите практики, които вече са създадени, да се разпространяват и в останалите региони на страната.

През трите дни на настоящото събитие 86 деца от територията на различни области на страната ще работят в активности за подобряване работата на съветите. Учители, педагогически съветници и психолози, координатори, представители на ДАЗД, Национална мрежа на децата и Младежки дом Сливен и други, подпомагащи развитието и реализацията на детските права и искания, също участват в групи за подобряване на резултатите при изпълнение на ролята си в различните съвети.

Практическата програма започна с различни игри за опознаване, спомагащи участниците по-лесно да „скъсят дистанцията” помежду си и да започнат да работят пълноценно за бъдещи съвместни дейности.

Още в първия ден на срещата съветите представиха добрите практики, които са приложили на нивото, на което работят.

Децата споделиха успешно реализирани благотворителни мероприятия (концерти, базари и др.), информационни кампании, културни и информационни мероприятия, благоустройствени дейности (изграждане на стрийт фитнес площадка след успешно събиране на средства), анкети и подписки, показващи мнението, желанията и нуждите на подрастващите.

Photos

Снимка 2Снимка 3Снимка 4Снимка 5Снимка 6Снимка 7